• Home
  • Știri
  • Coșea: Am intrat într-o economie de război. Asta înseamnă supraviețuire

Coșea: Am intrat într-o economie de război. Asta înseamnă supraviețuire

Mircea Cosea 1

Profesorul Mircea Coșea a declarat luni, pentru B1 TV, că am intrat într-o economie de război, ceea ce înseamnă că nu se poate vorbi despre creștere economică, ori majorări de salarii și pensii, ci de supraviețuire.

Economistul a mai susținut că oamenii săraci trebuie sprijiniți pentru a trece peste această perioadă dificilă, dar, în același timp, mediul de afaceri nu trebuie amenințat cu tot felul de noi taxe și impozite, căci se va speria și va pleca în alte state unde are condiții mai bune de dezvoltare. Coșea a mai avertizat că dacă decidenții politici nu rezolvă cu adevărat problema facturilor, la toamnă vom vedea „mii de falimente”.

„Nu mai e economia de acum șase luni – un an, noi am intrat într-o economie de război. Asta nu înseamnă creștere economică, creștere de salarii, de pensii, înseamnă supraviețuire. Suntem la un pas de a avea o cădere extraordinară a condițiilor de viață atât de dură încât cădem cu 20 – 30 de ani în urmă”, a spus Coșea, la postul B1 TV.

Economistul a precizat că trebuie ajutați oamenii săraci, dar, în același timp, e esențial ca mediul de afaceri să fie susținut. Și a spus de ce: „Nu trebuie să mergi doar pe măsuri sociale. Sigur că trebuie să-i protejezi pe cei care mor de foame, că se va întâmpla și asta, dar ei nu creează nimic în economie. Nu trebuie să-i ataci pe cei care creează. Orice taxare a marilor societăți e o mare greșeală, că ele sunt cele care țin echilibrul, creează locuri de muncă, au activitate, aduc tehnologie în țară. Deci dacă te bucuri că iei din profitul lor ca să plătești o pensie sau 700 de lei pe undeva sigur că nu poți fi condamnat, că ești social-democrat și-ți aperi săracii, dar cei care pierd banii ăștia nu mai investesc și pleacă din țară altundeva unde sunt condiții mai bune. Deci în economia de război trebuie să-i sprijini prin toate mijloacele pe cei care creează valoare, că fără asta nu poți să mergi mai departe”.

Parteneri