• Home
  • Știri
  • Coșea: Ne situăm la limita unei țări subdezvoltate. Producătorii locali ar trebui ajutați, dar nu există voință politică

Coșea: Ne situăm la limita unei țări subdezvoltate. Producătorii locali ar trebui ajutați, dar nu există voință politică

Mircea Cosea 1

Profesorul de economie Mircea Coșea afirmă că e periculos faptul că am ajuns să depindem atât de mult de importurile de alimente. Acesta a insistat că e esențial ca politicienii să ia măsuri și să-i ajute pe fermierii și producătorii locali. DIn păcate, susține Coșea, politicienii nu vor să facă acest lucru și parcă producția locală intenționat e ținută la pământ ca alte economii să prospere, iar România să rămână doar o piață de desfacere.

„Nu e îngrijorător, e periculos. E periculos. România a ajuns într-o zonă în care ne situăm la limita unei țări subdezvoltate, adică nu putem să ne asigurăm hrana din propriile resurse, deși potențialul de producție agricolă al României e enorm.
Problema se reduce la ce discutăm de atâta timp, iar eu am semnalat acum 15 ani această problemă, anume incapacitatea producției procesatoare în România de a aduce pe piață produse prelucrate din materiile prime”, a declarat Mircea Coșea, la postul B1 TV.

Acesta a explicat apoi de ce am ajuns să depindem de importuri: „E o cauză simplă, e o greșeală pe care clasa politică a făcut-o ca să nu spun că e din rea voință, anume aceea de a importa cât mai mult și de a duce în România un surplus de producție din cotele UE sau din Turcia. E un moment pe care ar trebui să-l judecăm cu mare atenție, anume negocierea pe care Guvernul României a făcut-o la data aderării, la capitolul agricultură. care a fost extraordinar de umilitoare. Trebuie să discutăm modul cum un comisar român pe agricultură a acționat împotriva României cât a lucrat la Bruxelles, trebuie să discutăm despre faptul că într-o piață integrată cum e Europa pe agricultură, România e un concurent foarte important pentru marii producători de producție agricolă – Franța, Italia, Țările de Jos, Danemarca chiar Ungaria”.

Coșea a mai spus că au existat ceva încercări din partea politicienilor români de a negocia la Bruxelles niște avantaje pentru fermierii români, dar au fost niște negocieri firave, fără rezultat.

Parteneri