Coșea: România are Portul Constanța blocat de exporturile Ucrainei. Trebuie să terminăm cu plecăciunile în fața UE
Sărăcirea românilor devine un fenomen din ce în ce mai accentuat, avertizează economistul Mircea Coșea. România importă pe bandă rulantă până și produse alimentare banale, în timp ce exporturile sunt infime, a atenționat profesorul universitar.
Deficitul balanței comerciale a crescut cu două miliarde de euro, iar dacă trendul va continua, în cel mult șase luni de zile, România va intra în incapacitate de plată, a avertizat profesorul Mircea Coșea.
„Sunt două lucruri care pentru mine înseamnă un pericol imens: deficitul comercial și rostogolirea datoriei. Vom intra în incapacitate de plată într-o jumătate de an cel târziu, pentru că industria nu performează și nimic nu merge.
Suntem dependenți de tot ce este din afară, nu avem niciun fel de plan în legătură cu reducerea deficitului, dar, mai mult decât atât, se iau măsuri care măresc deficitul.
De exemplu, în perioada imediat următoare, deficitul se va mări ca urmare a importului masiv de îngrășăminte, pentru că producția agricolă viitoare are nevoie de îngrășăminte, or noi nu mai producem în țară necesarul. Și asta pentru că Guvernul nu a găsit nicio soluție, chiar cu riscul de a intra într-un mic război cu Uniunea Europeană, pentru a salva industria de îngrășăminte din Românie, subvenționând prețul gazelor”, a declarat Mircea Coșea, pentru EcoPolitic, potrivit romaniatv.net.
În plus, România trebuie să renunțe la plecăciunile pe care le face în fața statelor din centrul și vestul Europei, pentru a-și câștiga respectul și a putea adera la Spațiul Schengen, crede profesorul.
„Trebuie să se termine odată și cu plecăciunile astea în fața UE. Trebuie să existe o poziție fermă. Și în legătură cu Schengen, aici o tot bălăbănim, că poate ne ajută Dumnezeu. Păi noi de 10 ani am îndeplinit toate condițiile.
Dacă au curajul și tăria, cei aflați la conducerea țării trebuie să meargă la Bruxelles și să spună foarte clar că suntem la granița unui război, suntem țara cea mai afectată, iar în condițiile astea ar trebui să avem niște facilități, de exemplu de dezvoltare a Portului Constanța, prin care noi nu mai putem să ne exportăm produsele pentru că le exportă ucrainenii.
Ne strică șoselele, sunt sute de mii de transporturi ucrainene pe șoselele românești. Toate lucrurile astea ar fi trebuit să fie compensate cumva. Sigur, trăiască poporul ucrainean, să-l apărăm, dar să fie bine și pentru noi, până la urmă!”, a mai spus profesorul Coșea, pentru sursa citată.