AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Cristian Diaconescu: Invazia rusă în Ucraina nu este chiar atât de iminentă, dar e greu să mai fie împiedicată

 

Mesajul pe care Statele Unite l-au transmis vineri cetățenilor americani din Ucraina, de a părăsi această țară în maximum 48 de ore, este un răspuns de tip preventiv, se numește alertă timpurie, în condițiile în care americanii într-adevăr au semnale destul de serioase în ceea ce privește amplificarea crizei din Ucraina, a explicat, la Digi24, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

„Când, cum și pe ce paliere se va întâmpla așa ceva este foarte greu în acest moment a se face o speculație. Sunt convins că datele pe care americanii le au în mod categoric se discută și cu partenerii, mai ales cu cei strategici. Plecând de la aceste premise, în mod categoric trebuie luate măsurile necesare”, a subliniat Diaconescu.

Totuși, fostul ministru de Externe consideră că „nu este chiar atât de iminentă invazia rusă” în Ucraina și aduce câteva argumente în acest sens, dar pe de altă parte, el crede că o acțiune militară a Rusiei este greu să mai fie împiedicată. Ucraina în acest moment este înconjurată din toate părțile de forțele ruse și nu mai are ieșire decât pe la granița de vest, a arătat Cristian Diaconescu.

Săptămâna viitoare Moscova urmează să transmită pe de o parte americanilor, pe de altă parte Alianței Nord-Atlantice răspunsul scris la propunerile privind pachetul de negociere pe care occidentalii l-au comunicat Moscovei.

În al doilea rând, tot săptămâna viitoare, urmează să se discute în Duma de Stat o rezoluție privind un anume tip de independență, un anume tip de suveranitate și autonomie extinsă pentru zonele Donețk și Lugansk din estul separatist al Ucrainei. Deci, deocamdată, se dialoghează, a arătat Cristian Diaconescu, vineri seara, într-o intervenție la Digi24.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!