Criza politică de la București. Cum au ajuns să colaboreze PNL și PSD pentru blocarea moțiunii USR și AUR

 

În plină criză politică, PNL și PSD colaborează în Parlament pentru a bloca moțiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR. Mai mult de atât, cu directa colaborare a liberalilor, PSD ar putea depune propria moțiune de cenzură care are șanse să dea jos Guvernul Cîțu. Care este miza acestui joc de culise din Parlament și care sunt variantele de ieșire din criza politică?

Teoretic, în acest moment PNL și președintele Klaus Iohannis nu mai pot opri înlăturarea premierului Florin Cîțu. Cu o moțiune depusă deja de USR-PLUS și AUR și cu o alta în așteptare, anunțată de social-democrați, Florin Cîțu – premierul și candidatul la șefia PNL girat de președintele Klaus Iohannis nu mai poate fi premier, cel puțin deocamdată.

Distribuie prietenilor

„După ziua de vineri Coaliția PNL-USR-UDMR a fost aruncată în aer, iar toate punțile au fost tăiate. Nu am luat în calcul că USR se va alia cu AUR. Acum toți știm că nu mai este cale de întoarcere. Nici măcar la nivel declarativ nu mai putem mima dialogul pentru a debloca situația” a explicat un lider PNL pentru HotNews.ro.

Situația trebuie privită și prin prisma luptei interne din PNL, iar cheia rezolvării crizei politice poate veni tot în această cheie. Liberalii au două opțiuni în acest moment: fie mențin Coaliția și negociază o reconciliere cu USR-PLUS pentru formarea unui nou Guvern, fără Florin Cîțu, fie negociază cu PSD, iar aici opțiunile sunt deschise.

Prima opțiune de a se așeza la masa din nou cu USR-PLUS este cea mai puțin probabilă în acest moment și, cu excepția lui Ludovic Orban, toți liderii PNL exclud această variantă, inclusiv președintele Klaus Iohannis.

Continuarea aici