AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Csaba (CNCD): CEDO obligă România să adopte o legislație prin care recunoaște și protejează cuplurile de același sex

Curtea Europeană a Drepturilor Omului obligă România să adopte o legislație prin care să recunoască și să protejeze cuplurile de același sex, susține președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, în contextul în care CEDO a admis plângerea formulată de Asociația ACCEPT și alte 14 persoane împotriva statului român, transmite G4Media.ro, potrivit b1tv.ro.

În plângerea formulată, ONG-ul și cele 14 persoane susțineau că ar fi fost încălcat Articolul 8 din Convenția CEDO, „dreptul la respectarea vieții private și de familie”, iar Curtea a declarat că solicitările sunt admisibile, cu cinci voturi „pentru” și două „împotrivă”, și a constatat că acesta a fost într-adevăr încălcat.

Președintele CNCD a comentat decizia și a spus despre CEDO că „nu a acceptat argumentul statului român potrivit căruia o mare parte a populației este împotriva cuplurilor de același sex”.

„CEDO constată încălcarea articolului 8 din Convenție, adică încălcarea dreptului la viață privată a cuplurilor de același sex, obligând România să adopte o legislație prin care recunoaște și protejează cuplurile de același sex. Celelalte capete de cerere au fost respinse. În decizia sa, Curtea nu a acceptat argumentul statului român potrivit căruia o mare parte a populației este împotriva cuplurilor de același sex”, a declarat Asztalos Csaba, pentru G4Media.ro.

El a precizat că hotărârea camerei preliminare poate fi atacată.

„Guvernul României are posibilitatea să atace hotărârea primei camere în termen de trei luni, dar acest demers este unul fără finalitate întrucât de curând marea cameră a CEDO a adoptat o decizie împotriva Rusiei în cazul Fedotova în care menține decizia primei camere care a avut obiect identic cu plângerea din cauza Buhuceanu în care a fost condamnată România astăzi. Asta înseamnă că există obligația României de a pune în executare hotărârea CEDO. De altfel, CCR a stabilit în cauza Coman-Hamilton că România ar trebui să adopte o legislație prin care să recunoască, să protejează cuplurile de același sex”, a mai declarat Asztalos Csaba.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!