CSM, aviz favorabil pentru proiectul OUG privind selecţia procurorului european din partea României

 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil, marţi, proiectul ordonanţei de urgenţă privind procedura de selecţie a procurorului european din partea României.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru aplicarea de către România a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO), cu observaţiile însuşite în Comisia nr.1 din şedinţa de la data de 18.02.2019 (majoritate: 17 voturi ‘Da’, un vot ‘Nu’)”, se arată în minuta deciziei, potrivit Agerpres.

Distribuie prietenilor

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat că prin ordonanţa de urgenţă se poate crea baza juridică pentru selectarea a trei candidaţi dintre care va fi ales procurorul european din partea României.

„Fiecare ţară trebuie să îşi desemneze propriul procuror european, care îşi va desfăşura activitatea acolo, la sediul european, la Luxemburg. Ce înseamnă asta? Că noi trebuie să creăm baza juridică, baza legală pentru a putea selecta trei procurori, trei candidaţi, dintre care unul va fi selectat ca procuror european din partea României şi se va proceda la fel în toate celelalte 21 de state. (…) Prin ordonanţă putem crea baza legală, trimitem procurorii la Bruxelles şi acolo se va selecta unul care va fi procuror european din partea României. (…) Aceasta este raţiunea redactării proiectului de ordonanţă de urgenţă pe care l-am trimis spre avizare la CSM, aviz consultativ”, a spus Toader, la România TV.