CSM sesizează CCR pentru conflict instituțional

 

Preşedintele Klaus Iohannis a prezidat, miercuri dimineață, ședința de urgență a Consiliului Superior al Magistraturii. El s-a declarat mulțumit de solidaritatea din sistemul de justiție și a subliniat că Guvernul trebuie să dea socoteală pentru modul în care a procedat în privința adoptării OUG pentru modificarea Codurilor penale.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au votat în unanimitate sesizarea Curții Constituțională în legătură cu existența unui conflict instituțional, după ce Guvernul a adoptat pe furiș OUG privind modificarea Codului Penal și al Codului de Procedură Penală.
„Am participat astăzi la ședința CSM, pe care am condus-o. Prezența mea aici la CSM se datorează faptului că avem o situație total neobișnuită. Guvernul a aprobat o ordonanță noaptea, fără ca acest act normativ să fi fost pe ordine de zi și fără avizul CSM. Acum, pot să spun că am aflat opinia membrilor CSM și pot să vă spun că, din punctul meu de vedere, doamna președinte a CSM este hotărâtă să sesizeze CCR pentru un conflict între instituții. De asemenea, am constatat, în cursul ședinței, că toți membrii CSM sunt solidari cu președinta Consiliului Superior al Magistraturii. În consecință, vor discuta în continuare asupra acestor detalii. Eu plec mulțumit pentru că am putut să constat o solidaritate în interiorul CSM și, din discuțiile cu membrii CSM, am putut să aflu că, practic, întreg sistemul este de partea CSM. Justiția în România este independentă, iar magistrații sunt indignați de felul în care Guvernul a tratat această chestiune foarte sensibilă”, a declarat Iohannis după ședința Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit realitatea.net

Distribuie prietenilor

Totodată, șeful statului a susținut că Guvernul trebuie să înceteze să mai fugă de explicații și să dea socoteală pentru modul în care a procedat.