• Home
  • Știri
  • CTP: Așa vom trăi niște ani de acum înainte, cu război lângă noi. Nu ne permitem nici măcar iluzia din pandemie, că se termină

CTP: Așa vom trăi niște ani de acum înainte, cu război lângă noi. Nu ne permitem nici măcar iluzia din pandemie, că se termină

ctp si 1

Cristian Tudor Popescu spune că războiul din Ucraina va continua mulți ani de acum încolo. Rusia nu se va opri, pentru că dorește să distrugă tot ce este ucrainean și are suficiente resurse, spune gazetarul. El atrage atenția asupra unor așteptări prea optimiste, hrănite și de anumite relatări speculative din presă despre sănătatea lui Vladimir Putin. Trebuie să ne obișnuim cu războiul și mai ales cu consecințele lui, care „ne vor izbi” din punct de vedere economic, a arătat CTP, vineri seara, la Digi24.

În Ucraina, armata rusă continuă să încerce să elimine orice rezistență și să rusifice regiunea Donbas. În rest, sunt concentrați iarăși pentru a rade orașe de pe fața pământului. Cât mai poate continua așa? a fost întrebat Cristian Tudor Popescu în emisiunea „Cap limpede” de la Digi24.

„Oricât”, a răspuns gazetarul. „Trebuie să ne obișnuim cu asta. Un măcelar celebru din armata rusă, generalul Șamanov, care s-a remarcat prin tocarea oamenilor în Cecenia, a dat 10-15 ani sau chiar 15-20 de ani pentru acest război. Nu știu dacă va fi, dar în orice caz, într-un orizont de timp observabil pentru noi, ăștia, care trăim acum, acest război nu se va opri. Nu se va opri, pentru că Rusia dorește, pur și simplu dorește să distrugă tot ce este ucrainean, cel puțin în partea de est. După aceea, o să vedem ce face și cu vestul. Dar în partea de sud-est, est și sud-est vrea să distrugă tot ce este ucrainian, fie că este infrastructură, clădiri, monumente istorice, culturale sau oameni ucrainieni și să îi înlocuiască pur și simplu cu ruși, cu o cultură rusă, cu un comerț rusesc. Deja la Herson au dispărut produsele ucrainene din galantar și au apărut produsele rusești din Crimeea. Deci, asta vor să facă și pentru asta au resurse în continuare”, a arătat CTP.

Gazetarul a subliniat că sancțiunile nu au efectul scontat asupra Rusiei și au început să apară și fisuri în unitatea lumii occidentale, unde Franța și Germania sunt „cele mai unsuroase” dintre țările mari în ceea ce privește sancționarea Rusiei.

„Au resurse (rușii – n.r.). Toate știrile astea cum că e în colaps economia rusească și că iar… – nu, nu e adevărat. Vând petrol Indiei și Chinei, cu discount, e adevărat, dar vând, mult, niciun fel de problemă. Arabia Saudită nu vrea să crească livrările de petrol, pentru că are relațiile ei cu Rusia. În Europa, după cum vedeți, Franța și Germania sunt țările cele mai unsuroase dintre țările mari în ceea ce privește sancționarea Rusiei în continuare. Și avem și Ungaria, care are, în cazul de față, o anume dreptate. Adică are dreptul totuși să spună domnule, noi n-avem nicio posibilitate în afară, depindem aproape total de petrolul și gazul rusesc. Ca să ieșim din asta, ne trebuie niște timp și, mă rog, cer bani de la Uniunea Europeană. Deocamdată, următorul pachet, al șaselea, cred, de sancțiuni, iată că trenează de atâta vreme”, a explicat CTP.

Parteneri