AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Culisele murdare ale politicii: Adrian Ţuţuianu divulgă MOTIVUL REAL al plecării sale bruște de la ministerul Apărării

 

Adrian Țuțuianu a explicat, cu detalii în premieră, într-un interviu acordat în exclusivitate Agenţiei de presă AMPRESS, de ce a plecat brusc din funcția de ministru al Apărării, în anul 2017.

„Am încercat să fiu un ministru cu vizibilitate, cu rezultate foarte bune și, dacă veți întreba în organismul militar, am lăsat o impresie foarte bună celor cu care am lucrat. Am fost puțin timp acolo, dar sunt mândru că am luat câteva decizii importante pentru România: am semnat achiziția de rachete Patriot, în ziua în care am plecat de la Ministerul Apărării Naționale am primit aprobarea Congresului american pentru sistemul de rachete Himars, am dispus măsurile necesare reînființării Liceului Militar de Marină de la Constanța, aveam câteva proiecte importante, aș fi intenționat să fac investiții masive în Spitalul Militar Central, îmi propusesem realizarea unui campus universitar în București, unde să reunim tot ceea ce înseamnă instituții militare de învățământ superior, îmi doream să organizăm unitățile militare în afara comunităților, să valorificăm terenurile, clădirile existente în centrele orașelor și să organizăm, după model american, model NATO, unități militare, eram foarte preocupat de creșterea calității și nivelului de pregătire și, foarte important, să punem în aplicare programul de înzestrare a armatei. De altfel, am fost ministrul care a prezentat programul de înzestrare a armatei pentru zece ani de zile.

Ce s-a întâmplat în septembrie? Lucrurile sunt relativ simple și cunoscute de cei care au urmărit declarațiile mele și care știu și ce s-a întâmplat atunci. În primul rând, vizibilitatea mea în presa națională și locală, contactele pe care le-am avut cu reprezentanți, cu ambasadori ai statelor membre UE și NATO în cele două luni și jumătate au generat reacții negative din partea lui Liviu Dragnea și a unora dintre apropiații săi. Pur și simplu erau deranjați că am vizibilitate și contacte la un nivel important. În al doilea rând, am sugerat la un moment dat lui Liviu Dragnea, într-o discuție, că nu este necesar să ne batem cu toată lumea și că este inteligent să stăm la masă cu reprezentanții statelor membre NATO și UE și să explicăm care ne sunt intențiile de guvernare, mai ales în contextul în care se exprimau în spațiul public ambasadori legat de modificările la legile justiției, de amnistie, de grațiere ș.a.m.d. și i-am propus ca cei care avem funcții de responsabilitate ministerială, parlamentară, să fim și cei care să preluăm dialogul cu reprezentanții acestor state. În acest context eu m-am obligat să invit în vizită în Dâmbovița și să port discuții cu mai mulți ambasadori.

Au fost în Dâmbovița ambasadorul american, Hans Klemm, ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt, au fost și alți ambasadori. Domnul Klemm a venit în Dâmbovița într-o zi pe care a început-o cu o declarație în care condamna anumite demersuri ale PSD, lucrul acesta l-a deranjat foarte tare pe Liviu Dragnea, care m-a și sunat și mi-a spus că eu îl invit pe Klemm la Târgoviște, dar el lovește continuu PSD. N-a înțeles nimic din ceea ce vorbisem. Este locul în care PSD a pierdut continuu, pentru că n-a știut să poarte un dialog cu partenerii, și din UE, și din NATO. Și al treilea motiv: am cerut unora dintre firmele care erau în relații contractuale cu Ministerul Apărării Naționale să-și respecte obligațiile pe care și le-au asumat prin contractele încheiate. Se pare că și lucrul acesta a deranjat pe unii care au transmis aceluiași Liviu Dragnea că demersurile mele sunt deranjante pentru interesele lor de afaceri. Al patrulea motiv: Liviu Dragnea m-a receptat ca pe un posibil contracandidat la șefia PSD”, a spus Țuțuianu, în interviul acordat AMPRESS.

D.Dumitru, AMPress

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!