AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Cum ajunge para în sticla de palincă din Maramureş. Secretul băuturii tradiţionale româneşti apreciată în toată ţara

Palinca maramureşeană cu pară întreagă în interiorul sticlei uimeşte şi încântă deopotrivă. Devenită un simbol al tradiţiilor româneşti, băutura fascinează prin originalitatea modului de preparare, dar şi prin aspectul vizual spectaculos. Mulţi oameni rămân uimiţi şi se întreabă cum reuşeşte fructul mare, perfect copt, să ajungă într-o sticlă de palincă cu gât îngust.

Astăzi dezvăluim tehnica păstrată generaţii la rând în Maramureş, secret pe care bunicii noştri îl cunosc prea bine şi îl transmit cu sfinţenie mai departe.

Pregătirea sticlei începe primăvara, direct în copac

Procedeul începe încă din primăvară, atunci când fructele perilor abia se conturează şi sunt suficient de mici pentru a încăpea cu uşurinţă prin gâtul îngust al recipientului. Grădinarii pricepuţi împărtăşesc faptul că este nevoie doar de câteva sticle curate şi rezistente, prevăzute cu gât obişnuit, dar şi de multă atenţie.

„Avem nevoie de o aţă puţin mai groasă. Vom tăia două bucăţi şi vom prinde una în jurul gurii sticlei, iar cealaltă la baza ei. Se fac noduri cât mai puternice. Apoi, mergem la păr, introducem o creangă cu o pară (sau chiar două, dacă sunt foarte micuţe) în sticlă şi o fixăm cu ajutorul aţelor de nişte crengi superioare. Important este ca sticla să stea cu gura în jos, pentru a nu intra apa în ea”, explică Sandu Gospodarul, unul dintre oamenii locului care încă menţin vie această tradiţie, citat de cultivaprofitabil.ro.

Atenţia şi grija sunt esenţiale pe durata verii

Pentru a asigura succesul acestei acţiuni, vara este perioada-cheie. După montarea sticlelor în pom, acestea trebuie verificate periodic, mai ales după furtuni puternice care ar putea desprinde sistemul de prindere şi periclita procesul. Un alt aspect important este controlarea accesului apei în sticlă. Dacă apa pătrunde şi ajunge la fruct, para va mucegăi, ceea ce distruge întreaga muncă.

Pentru protecţie suplimentară, unii gospodari aleg să acopere sticlele cu cârpe curate, prevenind expunerea directă la soare şi supraîncălzirea pereţilor din sticlă în zilele toride.

Toamna, perele ajung la maturitate tocmai în interiorul sticlei

Spre toamnă, fructele au crescut deja în interiorul recipientului, dezvoltarea lor naturală transformându-se în spectacol vizual. Atunci, gospodarii detaşează cu grijă sticlele din pom, se clătesc foarte bine pentru îndepărtarea impurităţilor şi, ulterior, se completează cu preţioasa palincă de prună, cel mai adesea de 52 de grade.

În acest mod se obţine o băutură tradiţională de excepţie, cunoscută şi respectată în întreaga ţară datorită gustului său rafinat şi aspectului impresionant.

Un produs-cadou, extrem de apreciat şi valoros financiar

Această palincă maramureşeană cu pară în sticlă este foarte apreciată drept cadou autentic, reprezentând unul dintre produsele luxoase ale tradiţiei româneşti. În cadrul târgurilor dedicate produselor tradiţionale, o astfel de sticlă specială poate ajunge să fie vândută la preţuri ce variază între 120 şi 150 de lei, reflectând efortul şi grija investite în realizarea ei.

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!