AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Cum alegi o chitara clasica pentru incepatori?

Alegerea unei chitare este o experienta frumoasa si foarte incitanta, dar in acelasi timp, in timpul cercetarii instrumentului, informatiile care se colecteaza sunt multe si odata cu ele vin si intrebarile si indoielile.

Deci, cum alegi o chitara clasica? Cand alegi o chitara clasica, ar trebui sa acorzi atentie mai multor aspecte:

-Masura;

-Coltul podului;

-Calitatea manerului;

-Prezenta truss rod;

-Unghiul capului;

-Calitatea cheii;

-Distanta dintre corzi si tastatura;

-Nuca;

-Intonatie.

Toate aceste parti ale chitarei clasice pot fi create cu materiale diferite si tratate diferit in timpul fazei de constructie.

Evident, tipul de material si finisajul afecteaza pretul, dar acest lucru nu este intotdeauna adevarat. Unele caracteristici pe care le vom vedea in randurile urmatoare nu au nicio legatura cu pretul, sunt simple alegeri de constructie care au totusi o pondere pe calitatea sunetului si rezistenta unei chitare clasice.

Alte alegeri ale producatorilor de chitare depind in schimb doar de pret, iar unele sunt o adevarata capcana. Pentru a mentine preturile scazute, unii producatori fac alegeri foarte discutabile in realizarea produselor lor.

De foarte multe ori pretul mic este tentant, dar dupa cateva luni (daca nu saptamani) iti dai seama ca cu cateva zeci de euro in plus ai putea lua acasa un instrument de calitate, cu un sunet mai bun si capabil sa reziste mai mult.

Exista chitare clasice de diferite dimensiuni. Diferenta dintre chitarele de diferite dimensiuni, pe langa dimensiunea corpului chitarei, este dimensiunea diapazonului, adica lungimea totala a coardei vibrante deschise, care se masoara de la piulita la punte (partea de sfoara pe langa nuca care ajunge in recipient, nu conteaza)

Exista multe dimensiuni de chitara clasica, dar cele mai comune sunt:

Chitara clasica 4/4:

Chitara clasica pe care o cunoastem cu totii, adica full size, specifica pentru adulti.

Lungimea diapazonului: aproximativ 66 cm.

Chitara clasica 3/4:

Dimensiune ideala pentru copii cu varste intre 8 si 11 ani.

Lungime diapazon: aproximativ 60 cm.

Chitara clasica 1/2 sau 2/4:

Marime ideala pentru copii intre 5 si 8 ani.

Lungime diapazon: aproximativ 55 cm.

Chitara clasica 1/4:

Marime ideala pentru copii intre 4 si 6 ani.

Lungime diapazon: aproximativ 48 cm.

Inainte de a ajunge pe punte, coardele trebuie sa inceapa de jos, asta pentru ca mentinerea tensiunii corzilor este fundamentala la toate chitarile, dar mai ales la cea clasica.

Acest unghi ajuta la mentinerea tensiunii mai usor si mai mult timp, iar calitatea sunetului chitarei va fi intotdeauna optima.

Chitarele din interiorul gatului au o bara numita truss rod. Sarcina acestei bare este de a echilibra tensiunea corzilor si de a mentine gatul drept. In acest fel chitara va fi intotdeauna perfect in acord.

Daca, in schimb, gatul tinde sa se indoaie, corzile isi vor pierde acordarea in scurt timp si calitatea sunetului va avea de suferit si odata cu trecerea timpului situatia nu se va imbunatati. Datorita indoirii gatului, corzile tind sa se indeparteze atat de corpul chitarei, cat si de partea inferioara a gatului. Cand se intampla acest lucru, notele nu mai corespund cu locul in care canti. Daca canti pe a 5-a coarda deschisa, primesti un A. Daca canti intotdeauna pe a 5-a coarda apasand pe al 12-lea fret, ar trebui sa obtii intotdeauna un A.

Atunci cand gatul nu este atat de drept pe cat ar trebui sa fie, nota pe care o obtii cantand la a 5-a coarda in al 12-lea fret nu mai corespunde unui A perfect si, in consecinta, toate celelalte note din aceeasi „zona” nu vor fi la fel de perfecte precum ele ar trebui sa. Acest lucru este accentuat in partea cea mai apropiata a tabliei de corpul chitarei.

Daca doresti sa verifici ca o chitara produce notele corecte, utilizeaza doar un tuner electronic. Unghiul capului unei chitare clasice nu trebuie sa fie drept, ci trebuie sa fie inclinat inapoi.

Acest unghi ajuta la mentinerea in tensiune a corzilor chitarei la fel ca unghiul care se formeaza in punctul in care se sprijina corzile pe puntea din corpul chitarei, despre care am vorbit cu putin timp in urma. Corzile nu trebuie sa atinga capul, ci ar trebui sa treaca de la piulita in directia in care sunt infasurate. Corzile trebuie setate in asa fel incat sa sune cat mai bine.

Sunt chitare clasice foarte scumpe care au acest defect. Acesta nu este ceva care strica sunetul chitarei, dar corzile libere de orice contact suna mai bine, nu exista nicio indoiala. Daca treci degetele de-a lungul gatului chitarei si simti ca fretele iti deranjeaza degetele, nu cumpara chitara aceea! In magazin, s-ar putea sa ti se spuna ca ti se ofera un pret bun si ca acesta este un defect care poate fi remediat in cateva minute, dar exista o problema.

Daca este o chitara electrica, acest defect poate fi rezolvat cu usurinta. Dar daca vorbim despre fretele proeminente intr-o chitara clasica incepatori, asta schimba totul.

Daca fretele sunt proeminente, cel mai probabil este pentru ca gatul s-a uscat, pierzand volumul. Deci, chiar daca cheile sunt depuse la perfectiune, acea problema va reapare. De asemenea, daca gatul chitarei nu a fost construit cu lemn neuscat complet, corpul chitarei are sanse mari sa fie realizat din lemn de aceeasi calitate. Asta inseamna ca se poate schimba forma si calitatea sunetului va fi deja afectata dupa cateva saptamani. La chitarele clasice, intonatia este foarte importanta. La chitarele electrice acest defect este mai putin vizibil, deoarece amplificarea tinde sa ascunda acest defect.

In cazul unei chitare clasice, insa, este o problema pe care trebuie sa o eviti cu orice pret. Chitara clasica nu are amplificare, motiv pentru care este mai delicata si trebuie sa performeze la maximum de la inceput.

 

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!