AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Cum ne afectează întreruperea livrărilor de gaze prin Nord Stream 1: Prețurile vor crește, stocurile se vor goli

Foto - Profimedia

Rusia a întrerupt timp de 10 zile livrările de gaze prin Nord Stream 1 spre Germania, pentru lucrări de mentenanţă. Autorităţile din Germania sunt însă pregătite pentru scenariul în care aprovizionarea nu va fi reluată. Este o situaţie care ne afectează şi pe noi, deoarece preţurile vor creşte, iar stocurile de gaze se vor goli cu rapiditate.

Gigantul rus Gazprom a început lucrările de mentenanţă la cele două ramuri ale gazoductului Nord Stream 1, prin care pompează o mare cantitate din gazele sale livrate în Germania, precum şi în alte ţări din Europa.

Lucrări de mentenanţă similare au durat între 10 şi 14 zile în trecut, însă acum guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina.

“E clar că, începând de astăzi, lucrurile vor evolua în sensul în care oricum gazele erau insuficiente, iar în momentul ăsta vor și mai insuficiente. Va determina o canibalizare și o creștere a prețului. (…) Dacă rămâne închisă, cererea de gaze va determina o creștere a prețului. Pe termen lung, efectul poate să fie reducerea cantităților de gaze în depozite”, a spus Dumitru Chisăliță, președintele Asociaţiei Energia Inteligentă, potrivit stiri.tvr.ro.

Gazoductul Nord Stream 1 transportă 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia către Germania.

“În ultimele zile şi săptămâni, pieţele financiare au suferit un şoc, iar lumea crede că nu vor mai veni gazele după cele 10 zile. Pieţele se pregătesc pentru ca Germania şi Europa să treacă printr-o iarnă grea şi pentru posibilitatea ca dinspre Rusia să nu mai vină deloc gaze. Cu siguranţă, acest lucru ar putea contribui la o recesiune”, a spus Carsten Brzeski, economist la una dintre cele mai mari bănci din Europa.

Mai mult aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!