
Cum poti inversa procesul de aparitie a cariilor. E mai simplu decat crezi
Probabil stii ca o carie dentara este gaura care apare intr-un dinte. Dar stiai ca aceasta este rezultatul procesului de descompunere a danturii care are loc odata cu trecerea timpului si ca-l poti intrerupe si chiar inversa pentru a evita aparitia problemei?
Cavitatile bucale sunt pline de bacterii. Sute de tipuri diferite traiesc pe dintii, gingiile, limba si alte locuri din gura ta. In vreme ce unele sunt de ajutor, altele pot fi daunatoare, cum ar fi cele care joaca un rol in procesul de cariere.
Gaurile aparute in dinti sunt rezultatul unei infectii cu anumite tipuri de bacterii, care folosesc zaharuri din alimente pentru a crea acizi. In timp, acestia ajung sa afecteze dantura.
Ce se intampla in gura pe parcursul unei zilei
Pe tot parcursul zilei, in interiorul gurii are loc o scena de razboi, conform specialistilor. Intr-o echipa se afla placa dentara – pelicula lipicioasa alcatuita din bacterii si alimente, bauturi care contin zahar sau amidon. Ori de cate ori consumi ceva care le contine, microorganismele daunatoare le folosesc pentru a produce acizi, care ataca suprafata exterioara a dintelui sau smaltul.
De cealalta parte se afla mineralele din saliva, fluorul din pasta de dinti si apa. Aceasta echipa repara daunele facute de prima, ajutand la repararea smaltului prin inlocuirea mineralelor pierdute in timpul atacului acizilor.
Dantura trece prin acest proces natural de pierdere si, ulterior, recapatare a mineralelor de mai multe ori pe parcursul intregii zile.
Cum se dezvolta o carie
Atunci cand un dinte este expus frecvent la acid, ciclurile repetate de atacuri determina smaltul sa piarda in continuare minerale. Primul semn al degradarii timpurii este aparitia unei pete albe.
Vestea buna este ca procesul de cariere mai poate fi oprit si chiar inversat in acest moment.
Mineralele din saliva sau fluorul din pasta de dinti au puterea de a repara stricaciunile. Dar daca nu se face nimic in acest sens, smaltul dentar se slabeste treptat, pana ajunge sa fie distrus. In acest fel isi face aparitia caria si singura solutie ramasa pentru repararea ei este vizita la medicul dentist.
Odata ce pata neagra s-a format, apare si riscul de infectie si, ulterior, de pierdere a dintelui. De aceea, imediat ce o observi, este important sa apelezi la ajutorul specialistilor cu experienta. Poti, de exemplu, sa optezi pentru serviciile celor de la cabinetul stomatologic Cisomedical.ro, care au in portofoliu peste 10.000 de pacienti multumiti.
Cea mai eficienta metoda de prevenire a cariilor
Cu toate ca ai o igiena dentara corecta, pot fi locuri in care periuta nu are acces, astfel ca posibilitatea aparitiei cariilor este mare. Ei bine, pe langa folosirea fluorului, sigilarea dintilor este o alta bariera eficienta impotriva lor, pe care multi medici stomatologi o recomanda. Metoda poate fi aplicata si in cazul copiilor.
Cum functioneaza aceasta? Materialul de sigilare acopera suprafetele dintilor din spate, care sunt mai predispusi la carii, formand o bariera care ii protejeaza.
Asadar, pentru a mentine sanatatea dintilor, este important sa ai o igiena orala corecta, dar si o alimentatie echilibrata, care este sursa dezvoltarii unei danturi rezistente la carii.
Sursa foto: Shutterstock