Cum sa alegi cel mai bun furnizor de gaze naturale

ampress CezInfo 1

Romanii trebuie sa se informeze si sa isi aleaga singuri un furnizor de gaze pana la data de 30 iunie, astfel incat sa obtina cea mai buna oferta odata ce dispar preturile impuse de stat. In caz contrar, actualul furnizor va impune tacit ce pret doreste.

De la 1 iulie 2020 se va renunta la pretul plafonat la gaze naturale, iar de la 1 ianuarie 2021 vor disparea si preturile reglementate la energie electrica. Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie a realizat un proiect care pregateste consumatorii casnici, adica romanii de rand, pentru trecerea de la preturi stabilite de stat la preturi stabilite de piata.

Consumatorii casnici vor avea doua optiuni la dispozitie. Pe de o parte, pot sa nu faca nimic si sa continue sa primeasca gaze de la acelasi furnizor. In acest caz, ei vor plati pretul din oferta propusa tacit de furnizor, iar  Engie, unul dintre cei doi mari furnizori de gaze pentru populatie, a trimis clientilor o oferta in care doar pretul gazului (nu al facturii totale) este cu peste 20% mai mare decat pretul reglementat.

Iar pe de alta parte, consumatorii isi pot alege singuri furnizorul, semnand un nou contract pana la data de 30 iunie 2020.

Iata cateva sugestii pentru a alege cel mai potrivit furnizor de gaze pentru nevoile tale:

  1. Cereti o oferta cu preturile energiei

Furnizorii trebuie sa ofere detalii privind pretul energiei pentru a ajuta clientii sa inteleaga si sa compare ofertele. Luati in calcul tipul de client (casnic/noncasnic), pretul unitar de furnizare a gazului, daca furnizorul ofera servicii reglementate, daca percepe comisioane sau ofera reduceri, ori pe ce perioada se deruleaza contractul, ce presupun termenii si conditiile contractului etc.

De exemplu, exista un furnizor de gaze naturale care ofera tarif diferentiat la furnizarea de gaze naturale, in functie de profilul de consum. Astfel, puteti alege din mai multe tipuri de tarife, in functie de cel care vi se potriveste mai bine (cu sau fara servicii reglementate incluse, pret mediu anual sau pret
profilat vara – iarna, pret cu dezechilibre incluse sau nu etc.).

  1. Tineti cont de consumul dvs.

Proprietarii de case si administratorii de proprietati ar trebui sa cunoasca consumul zilnic si lunar de gaze. Trebuie sa luati in calcul daca folositi gazul pentru afaceri sau pentru uz casnic? Cunoasterea acestor date va poate ajuta sa gasiti furnizorul potrivit. Ar trebui sa alegeti o firma sau un furnizor capabil sa raspunda nevoilor dumneavoastra. Persoanelor care se muta in noi resedinte sunt sfatuite sa consulte vecinii pentru a obtine un indiciu clar despre ceea ce au nevoie in zona respectiva.

  1. Tineti cont de prioritatile dvs.

Stabilirea prioritatilor inainte de a selecta un furnizor de gaze este foarte importanta. Exista cateva considerente pe care trebuie sa le retineti atunci cand va stabiliti prioritatile. Verificati daca aveti nevoi speciale. In mod ideal, ar trebui sa va stabiliti intotdeauna prioritatile inainte de a incepe sa porniti in alegerea celui mai bun furnizor de servicii.

  1. Reputatia furnizorului

Este esential sa aveti in vedere reputatia companiei atunci cand cautati furnizori de gaz. Puteti consulta alte persoane care utilizeaza aceleasi servicii pentru a afla mai multe despre respectivii furnizori. Ar trebui sa cautati o firma care sa ofere clientilor sai servicii de inalta calitate si fiabile. In general, companiile care au o reputatie buna sunt cunoscute pentru furnizarea celor mai bune servicii.

Parteneri