Cum se ajusteaza firul motocoasei Stihl FS 131 pentru peisagistica?

Stihl, unul dintre cei mai importanti producatori de motocoase din lume, pune la dispozitia clientilor sai nu mai putin de cinci clase de astfel de motoutilaje: usoare, de putere medie, de putere mare, electrice FSE si cu acumulator FSA.

In acest articol, vom vorbi despre un model care se incadreaza in cea de-a doua categorie, fiind insa un varf de gama. Motocoasele considerate „de putere medie” sunt usoare, simplu de manevrat si multifunctionale, calitatile lor facandu-le ideale pentru cosirea ierbii, inclusiv pe terenuri abrupte cu pomi si tufisuri.

In functie de echipare si de unealta de taiere (fir motocoasa, cutite etc), motoutilajele respective pot fi folosite inclusiv pentru cosmetizarea marginilor de gazon sau rarirea hatisurilor noduroase. In continuare, insa, vom vorbi despre modelul FS 131, pentru peisagistica.

Distribuie prietenilor

Aceasta este considerata o motocoasa deosebit de puternica, fiind destinata suprafetelor mari, cu iarba taioasa. Principalele sale avantaje sunt pornirea simplificata, manerul dublu, maneta de comanda cu buton pentru oprire, motorul 4-MIX(r) cu rezervor de mari dimensiuni, tija rezistenta si hamul pentru ambii umeri.

Inainte de a raspunde la intrebarea din titlu, „Cum se ajusteaza firul motocoasei Stihl FS 131?”, sa trecem in revista caracteristicile sale tehnice. Aceasta are o capacitate cilindrica de 36,3 centimetri cubi, o putere de 1,4 kW/1,9 CP, un volum al rezervorului de combustibil de 0,71 litri si o greutate de doar 5,8 kilograme.

Lungimea totala a motoutilajului este de 180 de centimetri, nivelul de putere acustica atinge 109 dB, iar valoarea vibratiilor variaza intre 3,7 si 4,9 m/s2. Fara alte introduceri, sa consultam manualul de utilizare pentru informatiile care ne intereseaza cu adevarat.

Inlocuirea si ajustarea firului de motocoasa

(Sfatul AMPress.ro: achizitionati un nou fir de motocoasa din oferta magazinului online Roco Piese, pe care il gasiti pe generalmotor.ro)

  1. Inaintea inlocuirii firului de motocoasa, se va verifica in mod obligatoriu starea de uzura a capului cositor. Daca exista urme puternice de uzura, acesta trebuie inlocuit in intregime;
  2. In cazul capului taietor Stihl SuperCut, firul de motocoasa este ajustat in mod automat daca lungimea sa este de minimum 6 centimetri, prin intermediul cutitului de la aparatoare;
  3. In cazul capului taietor Stihl AutoCut, firul se va ajusta in momentul functionarii, prin atingerea solului (gazonului). In cazul in care capul cositor se atinge prea des de sol, cutitul de la aparatoare va taia bucati neutilizate din firul de motocoasa. Aceasta metoda de ajustare este valabila doar daca ambele capete ale firului au o lungime de minimum 2,5 centimetri;
  4. In cazul capului taietor Stihl TrimCut, carcasa bobinei se va ridica si se va roti in sens invers acelor de ceasornic, pana la pozitia de blocare si rearcuire. Apoi, capetele firului de motocoasa vor fi trase in exterior, procedura repetandu-se pana cand ambele capete ajung la cutitul de la aparatoare. In mod normal, o miscare de rotatie de la un opritor la celalalt elibereaza aproximativ 4 centimetri de fir;
  5. In cazul capului taietor Stihl PolyCut, in locul cutitului taietor se poate atasa si un fir scurtat.