Dacian Cioloș: Înțelepciunea științifică este important să ajungă până la cel mai mic fermier

Fostul comisar european pentru agricultură Dacian Cioloș a făcut, miercuri, la Cluj-Napoca, un apel către universitățile de științe agricole să reconecteze știința cu producția realizată în România, între care există discrepanțe.

De asemenea, el s-a referit și la nevoia ”resuscitării” învățământului liceal agricol și a cerut universităților să se implice în acest demers.

”Dată fiind această înțelepciune horticolă acumulată aici și această bază materială importantă, calitatea resurselor umane pe care știu că o avem, horticultura clujeană, aș îndrăzni să spun că așteptările pe teren sunt foarte mari de la ceea ce poate în continuare să facă, mai mult ca oricând, horticultura clujeană. În acest sens aș îndrăzni să visăm împreună nu doar la creșterea calității învățământului horticol, ci la creșterea calității horticulturii transilvane și a celei românești în general. (…) Dacă suntem realiști, avem această discrepanță, pe de o parte avem aceste condiții — dotarea umană și materială pe care o are Facultatea de Horticultură, institutul de cercetări, universitatea de aici și condițiile în care se produce în domeniul horticol în Transilvania și România”, a afirmat Dacian Cioloș

Distribuie prietenilor

El a subliniat că s-au întâmplat foarte multe lucruri bune, în ultimii ani, în acest domeniu al producției agricole, precizând că potențialul României nu va putea fi valorificat doar cu finanțări europene sau numai cu hotărâri de Guvern sau legislație, fiind nevoie de o creștere a calității resursei umane.

„Înțelepciunea științifică pe care o aveți este important să ajungă până la cel mai mic fermier”, a spus Cioloș, potrivit Agerpres.

Fostul comisar european a afirmat că, printr-un spirit de deschidere și inovare se pot găsi idei inteligente care să reconecteze învățământul superior și cercetarea horticolă cu mediul de producție.