• Home
  • Știri
  • Daea: Este legitimă supărarea fermierilor, pentru faptul că le-a ajuns cuţitul la os. Vor mai veni bani. Eu vorbesc pe bază de documente, vor veni săptămânile următoare

Daea: Este legitimă supărarea fermierilor, pentru faptul că le-a ajuns cuţitul la os. Vor mai veni bani. Eu vorbesc pe bază de documente, vor veni săptămânile următoare

daea 2 1

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat duminică, la Prima News, că ”este legitimă supărarea fermierilor şi ieşirea lor în stradă, pentru faptul că le-a ajuns cuţitul la os şi a arătat că aceştia au trecut printr-o criză COVID, prin criza energetică, prin secetă şi acum sunt confruntaţi cu situaţii deosebit de grele ca urmare a conflictului armat din Ucraina. Ministrul a mai arătat că vor mai veni nişte sume de bani, în săptămânile următoare.

”Aceşti fermieri nu ies în stradă decât când le ajunge cuţitul la os. Au trecut printr-o criză covid, prin criza energetică, prin secetă şi iată acum sunt confruntaţi cu situaţii deosebit de grele ca urmare a conflictului armat”, a spus ministrul Agriculturii, potrivit news.ro.
El a precizat că cerealele, în loc să îşi continue drumul spre destinaţia unde au fost proiectate, au rămas ”dintr-o alegere directă a celor care au vrut să cumpere, care au spus de ce să mai luăm grânele de la fermierii noştri, să luăm mai ieftine, pentru că avem un avantaj economic”.

”Acest avantaj economic i-a afectat pe fermierii români”, a afirmat Daea, precizând că decizia a fost luată în consens la Comisia Europeană.
”Trebuia să se găsească o soluţie pentru a se degaja cerealele din Ucraina, cunoscându-se zonele mari din lume unde nevoia de hrană este la ea acasă”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Petre Daea a explicat că sunt trei ţări fanion ale lumii, Ucraina, Rusia şi România, ţara noastră fiind ”cea mai importantă ţară exportatoare din bazinul Mării Negre, din Uniunea Europeană”.

Ministrul Agriculturii a arătat că autorităţile urmăresc intrarea produselor în România.

”Niciun produs nu a intrat de capul lui, aşa, pur şi simplu, el a intrat ca urmare a cumpărării lui de către un cumpărător din zona de interes”, a mai spus ministrul, arătând că ridicându-se barierele vamale s-a creat oportunitatea cumpărării produselor din Ucraina şi această activitate i-a izolat pe fermierii români.

Petre Daea a arătat că ”este legitimă supărarea fermierilor şi ieşirea lor în stradă, de faptul că le-a ajuns cuţitul la os”.

Parteneri