• Home
  • Știri
  • Datoria externă a României depăşeşte jumătate din PIB-ul ţării. Fiecare român este dator în contul ţării cu peste 7.200 de euro

Datoria externă a României depăşeşte jumătate din PIB-ul ţării. Fiecare român este dator în contul ţării cu peste 7.200 de euro

euro 2

România trăieşte tot mai mult pe datorie. În primele 6 luni ale acestui an, numai împrumuturile externe au crescut cu peste 2,6 miliarde de euro. Suma totală pe care o datorează ţara noastră depăşeşte 137 de miliarde de euro, notează stiri.tvr.ro. Analiştii financiari spun că achitarea acestor împrumuturi atrage după sine mărirea taxelor şi impozitelor.

România s-a împrumutat zilnic cu peste 14,6 milioane de euro, numai în primele șase luni ale acestui an.

Adrian Negrescu – analist financiar: „Ne împrumutăm pentru a acoperi datorii din urmă, ne împrumutăm pentru a acoperi salarii, necesarul de pensii, pentru a acoperi tot felul de găuri din economie pe care statul, din păcate, nu reuşeşte să le rezolve prin măsuri de restructurare a activităţii.

Experţii în economie spun că aceste împrumuturi ar trebui să fie folosite la construirea de autostrăzi, spitale, şcoli. Pe scurt, banii trebuie gestionaţi responsabil.
Fiecare român, indiferent că este pensionar, minor sau în câmpul muncii, este dator în contul ţării cu peste 7.200 de euro, dintre care aproape 140 sunt luaţi numai în primele 6 luni ale acestui an.

Datoria externă a României este atât de mare, încât depăşeşte jumătate din PIB-ul ţării. Şi vom continua să ne împrumutăm, pentru că proiectul de rectificare bugetară anunţă un deficit care va creşte datoria cu peste jumătate de miliard de euro”.

Mai mult aici

Parteneri