De ce a făcut Donald Trump pipi pe gazonul englez?

 

Cu întrebarea de mai sus, tradusă mai popular, fără să zică  bună dimineața, ceea ce nu îi e în fire, s-a năpustit asupră-mi, pe terasa unde șed, profesorul pensionar, amicul meu de sporovăit la o cafea. Poți să-ți imaginezi? Ghiolbanu-i tot ghiolban! Mă mir că n-a mers la regină descheiat la prohab! Păi ăsta-i președinte?

Firește că dascălul de sat prinsese relatările din presa engleză, legate de ”mârlănia”  – e traducerea lui! – șefului de la Casa Albă care, primit cu onoruri de Regina Marii Britanii, a mers descheiat la sacou, mândru ca o sacoșă plină cu dolari, întorcând spatele  centenarei de la Buckingham, regină și femeie până la urmă. Otrăvit de la buric în sus de o mândrie americană fără limite, bunul simț și conduita au fost șterse de unde niciodată n-au fost. Fața lui Donald Trump arăta că sacoul nu stă descheiat din neglijență sau necunoaștere a protocolui, ci pentru că așa vrea. Relațiile comerciale, militare și, mai ales, istorice, dintre SUA și Marea Britanie au fost insultate fără temei de un ghiolbănism răsărit din ființa noului ales de  poporul de peste Ocean, mulți americani fiind englezi ca origine.

Distribuie prietenilor

Profesore, zic, dincolo de aluatul din care-i confecționat miliardarul ăsta, ajuns președinte al celei mai mari puteri militare a lumii, al cărui comportament ”de cartier” nu poate fi pus la îndoială, aici e și un joc politic. El nu a câștigat alegerile în America pentru că a fost școlit ca domnișoarele de pension. El a fost ales tocmai pentru a alinta orgoliul multor americani care se văd astfel reprezentați. Nu știu reacțiile presei americane. Sunt, probabil, mai puțin aspre decât ale celei engleze care merg – unele dintre ele – până la ruperea relațiilor diplomatice cu SUA, ceea ce ar fi imposibil, chiar dacă ăsta și-ar fi suflat mucii și s-ar fi șters cu poalele reginei la nas. El a jucat pentru partea de alegători care vrea să se comporte astfel. Adică ne plecăm noi, facem reverențe în fața unei babe, fie ea și regină!? Scutește-mă, a zis insignifiantul Băsescu din el!

Dascălul de sat are neamuri, printr-un frate, în Texas și le știe, pe acele neamuri, civilizate, educate, cu un comportament care ține bunul simț la vedere. Ba chiar și-au învățat nepoții românește, ceea ce e mai rar acolo și, aici îi dau dreptate, e un semn că desrădăcinarea nu s-a făcut complet.

Și totuși întrebarea rămâne, între noi, fără răspuns. Donald Trump nu e idiot să nu știe câteva reguli pe care Casa Regală engleză le-a dăltuit în piatra castelelor ei de sute de ani, iar călcarea lor în picioare e interpretată ca o insultă adusă deopotrivă poporului. I-am amintit dascălului un  banc cu românul care întreabă un englez cum de are gazonul curții mai des și mai verde și mai frumos ca al lui. Îl ud, zice englezul, dimineața și seara! Simplu! Și eu fac la fel, zice românul! Da, dar eu fac treaba asta de câteva sute de ani! Ce i-a venit lui Donald Trump să facă pipi pe iarba sfântă a englezilor și asta în văzul întregii lumi?

Lucian Avramescu

P.S. Am auzit, de dimineață, un politician al puterii revoltat că se bagă în vorbă și Comisia de la Veneția pe chestia cu legile justiției. Ce mare rahat și comisia asta? Să-și vadă de ale ei, să nu se bage  în treburile noastre. Și apoi are vot consultativ! Politicianul, mereu prezent în televiziuni, care nu pot funcționa fără chelia lui, a zic că face ceva pe opiniile juriștilor europeni de acolo (cică unul dintre ei ar fi chiar Tudorel!). Asta s-a înțeles, spre – sunt convins – satisfacția multora.