De ce Kovesi nu a primit grad de Procuror General

Procurorii CSM arată că au respins cererea Laurei Codruţa Kovesi de recunoaştere a gradului profesional aferent PÎCCJ deoarece a invocat funcţiile de conducere de la DNA şi PÎCCJ pe care le-a deţinut.

În motivarea cererii sale, Laura Codruţa Kovesi a spus că în perioada 2006-2018 a fost procuror general (6 ani) şi procuror-şef al DNA (5 ani), funcţii care pot reprezenta motive pentru a-i fi acordat gradul profesional aferent Parchetului General.
„Astfel prin faptul că a deţinut timp de 11 ani aceste funcţii în cadrul PÎCCJ şi având în vedere practica constantă anterioară a CSM în cazul procurorilor care au deţinut funcţii de conducere în PÎCCJ, dar şi practica ÎCCJ în materie, doamna procuror a apreciat că îi poate fi recunoscut gradul profesional corespunzător PÎCCJ pentru a aplicare unitară a dispoziţiilor legale şi pentru a nu se crea situaţii de discriminare pentru procurorii aflaţi în aceeaşi situaţie”, arată procurorii CSM, în motivarea deciziei din 6 noiembrie, potrivit Mediafax.

Însă Secţia pentru procurori a apreciat că, potrivit articolului 56 din Legea 303/2004, atunci când un şef de parchet este revocat din funcţiile de conducere, „revine la parchetele de unde provine”.

Distribuie prietenilor

„Secţia pentru procurori observă că această dispoziţie legală este una imperativă, formularea folosită nefiind una supletivă, de tipul „pot reveni”. (…) În opinia Secţiei pentru procurori, dobândirea de iure a unui grad profesional de către un procuror numit într-o funcţie de conducere la un parchet ierarhic superior ar fi trebuit stipulată în mod expres de legiuitor. Asfel, în lipsa unei dispoziţii normative exprese, calificarea voinţei legiuitorului drept o prezumţie în acest sens nu are temei”, se mai arată în document.

Potrivit procurorilor, promovarea în funcţii de execuţie şi obţinerea unui grad profesional superior cu un caracter permanent „reprezintă un drept câştigat cu caracter definitiv în evoluţia carierei profesionale a unui magistrat, spre deosebire de numirea într-o funcţie de conducere, care este temporară”.