AM Press Logo
Muzeul Pietrei

De joi, Vortexul polar îngheață România. Duminică, cea mai geroasă zi

Vortexul polar va ajunge în România. Începând de joi, 14 ianuarie, gradele în termometre scad cu mult sub normalul perioadei, spun meteorologii.

În zonele depresionare se vor înregistra minus 20 de grade Celsius, dimineața. În București, gerul va fi mai blând, între minus 6 grade, ziua, și minus 10, peste noapte.

În cea mai caldă zi, din perioada de frig intens, se vor atinge minus 2 grade, în zona Transilvaniei. Răcirea începe de joi, când temperaturile încep să scadă vertiginos, dar cea mai geroasă zi va fi duminică, scrie click.ro.

Frigul ar putea fi și mai intens în cazul în care valul de are înghețat va reuși să coboare și mai mult spre sud și va cuprinde întreaga Europă.

În acest caz, masa de aer rece de la Polul Nord va îngheța România pentru o perioadă mult mai lungă. Deocamdată, temperaturile care ne așteaptă sunt cu minus 10 grade mai mici decât normalul acestei perioade.

Vortexul polar este un ciclon persistent și de mare anvergură situat la cei doi poli ai unei planete.

Pe Pământ, vortexurile polare se află în troposfera medie și superioară, ajungând până la stratosferă. Este o componentă a frontului polar.

De altfel, până în anii ’70 conceptul de vortex polar era substituit cu genericul front polar.

Temperatura în mijlocul vortexului polar ajunge până la minus 90 de grade, care este aproape cea mai scăzută atinsă vreodată.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!