• Home
  • Știri
  • Decesul lui Alexei Navalnîi declanșează un val de proteste internaționale

Decesul lui Alexei Navalnîi declanșează un val de proteste internaționale

proteste navalnii

Mii de oameni au protestat împotriva conducerii Rusiei, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după aflarea vestii decesului oponentului Alexei Navalnîi. Manifestanții s-au adunat în proximitatea reprezentanțelor diplomatice ale Federației Ruse din marile orașe europene și au scandat sloganuri care condamnau acțiunile președintelui Vladimir Putin, incriminându-l pentru moartea activistului și calificându-l drept „ucigaș”, totodată solicitând ca acesta să fie tras la răspundere.

Navalnîi a fost o figura centrală în opoziția rusă, cunoscut pentru investigațiile sale care dezvăluie corupția la nivel înalt și pentru organizarea de proteste împotriva guvernului rus. De-a lungul timpului, el a fost arestat de mai multe ori și a suferit o tentativă de otrăvire în 2020, pe care el și mulți observatori internaționali o atribuie Kremlinului, deși guvernul rus neagă orice implicare.

Considerat cel mai înfierat adversar al regimului Putin, Navalnîi a fost găsit inconștient și ulterior declarat decedat după o plimbare în perimetrul coloniei penale arctice în care își ispășea o condamnare, după cum au informat autoritățile penitenciare.

Aproximativ 500-600 de indivizi s-au adunat pe bulevardul Unter den Linden din Berlin, scandând lozinci în rusă, germană și engleză, notează b1tv.ro.

O parte din manifestanți au cerut trimiterea lui Putin în fața Curții Penale Internaționale, acuzându-l de comiterea de crime de război în Ucraina.

În Lituania, fostă țară sovietică, protestatarii au omagiat memoria lui Navalnîi prin depunerea de flori și aprinderea de lumânări în fața unui portret al său.

Continuarea aici

Foto – Profimedia

Parteneri