• Home
  • Interviuri
  •  Declarație comună semnată la București de Zelenski și Iohannis

 Declarație comună semnată la București de Zelenski și Iohannis

iohannis si zelenski 2

La finalul întâlnirii dintre Volodimir Zelenski și Klaus Iohannis, președintele României a ținut să reafirme angajamentul țării noastre în privința ajutorului oferit către țara vecină, aflată în conflict direct cu Federația Rusă. Acesta a anunțat și semnarea unei Declarație Comune între România și Ucraina.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, în declaraţia de presă comună cu preşedintele Volodimir Zelenski, că a semnat alături de omologul ucrainean o declaraţie comună prin care relaţia dintre România şi Ucraina este ridicată la nivel de Parteneriat Strategic.

„Mă bucură faptul că am semnat astăzi cu Președintele Zelenski o Declarație Comună, eveniment la care tocmai ați fost martori, o declarație care evocă exact acest cadru principial de cooperare. În prezent, ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul, dar în calitate de vecini și parteneri avem datoria și responsabilitatea de a ne proiecta relația pe termen lung”, a declarat președintele României, potrivit gandul.ro.

Iohannis i-a transmis omologului ucrainean că țara noastră va continua să sprijine efortul de război al Ucrainei, „atât timp cât va fi nevoie”.

„L-am asigurat astăzi pe Președintele Zelenski de hotărârea României și a societății românești de a continua sprijinul multidimensional și consistent pentru Ucraina și poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crimele comise și, mai departe, în procesul de refacere și reconstrucție a țării”, a adăugat Iohannis.

Șeful statului a punctat faptul că sprijinul pentru Ucraina reprezintă un interes strategic pentru România: „O repet: susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României. Consolidarea securității Ucrainei înseamnă consolidarea securității României. Susținem astfel lupta pentru valorile fundamentale ale lumii în care trăim”.

De la Palatul Cotroceni, președintele Iohannis a condamnat atacurile repetate cu drone ale Rusiei, asupra infrastructurii portuare ucrainene (Reni, Ismail, Chilia), catalogându-le drept „crime de război”.

„Am condamnat, din nou, în termenii cei mai fermi atacurile repetate ale Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene. Acestea sunt crime de război, afectează securitatea cetățenilor ucraineni și a cetățenilor români și au efecte negative majore pentru exporturile de cereale din Ucraina și pentru securitatea alimentară globală”, a punctat președintele.

Klaus Iohannis l-a asigurat pe omologul său și de sprijinul României în tranzitul cerealelor ucrainene, menționând că până acum 27 de milioane de tone de grâne au tranzitat țara noastră.

Parteneri