Descopera cate beneficii pot oferi antrenamentele cu gantere!

Atunci cand ne gandim la exercitiile cu gantere, cea mai puternica imagine este cea a culturistilor si a bodybuilder-ilor care au o masa musculara uriasa. Realitatea nu este deloc aceasta, intrucat astfel de exercitii asigura o serie foarte mare de beneficii in afara dezvoltarii masei musculare. Foarte multe persoane cunosc benficiile aduse de alergare, pedalare sau alte activitati cardio, insa aceste avantaje sunt similare in cazul antrenamentelor de forta.

Antrenamentele cu gantere, haltere si greutati nu vor oferi exclusiv o dezvoltare accelerata a musculaturii. Printre beneficiile asigurate de antrenamentele de forta se numara imbunatatirea posturii corpului, imbunatatirea calitatii somnului, pastrarea/cresterea densitatii osoase, mentinerea greutatii optime in urma unui proces de slabire, imbunatatirea metabolismului si chiar prevenirea unor afectiuni grave de sanatate. Descopera, in randurile ce urmeaza, cum te pot ajuta antrenamentele cu gantere din punctul de vedere al sanatatii!

Pastrarea densitatii osoase la un nivel optim

Distribuie prietenilor
gantere 2
gantere

Corpul omenesc trebuie sa sustina o activitate corespunzatoare pentru a ramane “in forma”. Pentru a te bucura de cea mai buna conditie fizica si psihica pe masura ce inaintezi in varsta, trebuie sa folosesti creierul, musculatura, oasele, tendoanele. Dupa depasirea varstei de 30 de ani, oasele incep sa piarda un mic procent din densitate in fiecare an. Astfel, osteoporoza este o afectiune tot mai intalnita printre seniorii societatii moderne.

Acest efect poate fi contracarat cu desfasurarea antrenamentelor de forta. Nu trebuie sa ridici greutati uriase sau sa faci eforturi supraomenesti zi de zi, ci doar sa exersezi in mod regulat cu gantere, propria greutate, haltere si alte greutati.

Prevenirea afectiunilor grave

Sportul mentine sanatatea corpului, iar acest lucru nu este valabil exclusiv in cazul antrenamentelor cardio. Afectiunile cardiovasculare si multe alte tipuri de conditii de sanatate pot fi evitate sau intarziate foarte mult atunci cand exersezi in mod regulat. Daca alergarea este buna pentru inima, minte si silueta, atunci trebuie sa stii ca si exercitiile cu gantere pot aduce aceleasi beneficii.

Cresterea nivelului de energie si imbunatatirea posturii, a somnului si a starii de spirit

Antrenamentele cu greutati asigura o serie de beneficii pe care multe persoane nu pun accent, insa sunt foarte importante pentru sanatate. Odata cu inceperea sesiunilor de exercitii, vei descoperi o senzatie de energizare in fiecare zi, vei avea o stare de spirit foarte buna, iar somnul din timpul noptii va fi linistit si odihnitor. In plus, odata cu progresul sportiv, vei reusi sa imbunattesti postura corpului si controlul pe care il ai asupra musculaturii tale.

Imbunatatirea fortei si a rezistentei fizice

Pe masura ce exersezi cu diferite greutati, corpul tau devine tot mai puternic, iar acest efect va fi vizibil in toate aspectele vietii de zi cu zi. Pe langa faptul ca te vei simti mai bine si ca activitatile casnice vor parea mai simple, exercitiile de forta te vor ajuta sa imbunatatesti si rezistenta din cadrul altor activitati sportive.

Tocmai de aceea, pentru a progresa in mod ideal, alergatorii si maratonistii includ si exercitii de forta in cadrul antrenamentelor pe care le desfasoara. Atunci cand ai o musculatura puternica a picioarelor, vei putea sa alergi sau sa pedalezi la aceeasi viteza folosind mai putin din capacitatea musculara totala.