Descoperă locul miracolelor din România: unde credincioșii își îndeplinesc dorințele
Manastirea Voroneț, „Capela Sixtina a Estului”, atrage anual mii de pelerini și turiști din întreaga țară. Considerată un loc al miracolelor, această mănăstire ctitorită de Ștefan cel Mare este recunoscută și pentru albastrul său unic, admirat în toată lumea. Află cum poți ajunge la această destinație spirituală din inima Bucovinei.
În fiecare zi, credincioși și vizitatori ajung la Manastirea Voroneț, un loc cu o puternică încărcătură spirituală, cunoscut drept „Capela Sixtina a Estului”. Mănăstirea, ctitorită de Ștefan cel Mare, este nu doar un lăcaș de cult, ci și un important obiectiv turistic, datorită frescelor unice și celebrului „albastru de Voroneț”.
La doar 36 de kilometri de Suceava și la 4 kilometri de Gura Humorului, acest loc sfânt atrage oameni care vin să se roage, convinși că rugăciunile lor pot fi împlinite aici. Însă, mulți ajung și pentru a admira peisajele și frumusețea arhitecturii, fascinantul albastru de Voroneț fiind un punct de atracție de neegalat.
Manastirea este situată într-un peisaj de vis, la poalele Carpaților, înconjurată de păduri de brazi. Pereții exteriori, împodobiți cu fresce care redau scene biblice, au fost gândiți să înfățișeze învățăturile Scripturii pentru toți cei care vin să le admire.
Culoarea unică a frescelor, denumită „albastru de Voroneț”, a rezistat peste ani, indiferent de intemperii. Anual, turiști români și străini vizitează acest loc nu doar pentru liniștea sa spirituală, ci și pentru frumusețea peisajelor și a frescelor exterioare. În plus, zona oferă și alte obiective turistice de interes.
Se spune că rugăciunile rostite la Manastirea Voroneț au puteri miraculoase, iar mulți vizitatori mărturisesc că dorințele li s-au împlinit. Este un loc în care zilnic poți întâlni oameni veniți să-și pună speranțele în puterea acestui lăcaș sfânt.
Mănăstirea are o istorie bogată, fiind una dintre cele mai importante ctitorii ale lui Ștefan cel Mare. A fost ridicată în semn de mulțumire către pustnicul Daniil Sihastru, după ce acesta l-a sfătuit pe domnitor să continue lupta cu turcii în urma înfrângerii de la Războieni din 1476. Mănăstirea, construită inițial pe locul unei biserici de lemn, este protejată printr-un acoperiș de șindrilă special proiectat.
După anul 1918, biserica fostei mănăstiri Voroneț a fost declarată monument istoric. Picturile exterioare și albastrul unic au făcut din acest loc o adevărată „Biblie în imagini”.
Date de contact Manastirea Voroneț
Tip: Mănăstire de maici
Adresă: comuna Voroneț, Gura Humorului, județul Suceava, România
Telefon: 0230-235323; 0744.560.001
Ctitor: Ștefan cel Mare
Anul înființării: 1488
Hram: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie)
Cum ajungi la Manastirea Voroneț
- Acces rutier:
- DN17 Bistrița – Vatra Dornei – Câmpulung Moldovenesc – intrare Gura Humorului, dreapta la indicator Voroneț.
- DN2 Bacău – Roman – Fălticeni, DN2E Fălticeni – Gura Humorului, stânga la indicator Voroneț.
- DN17 Suceava – Gura Humorului, stânga la indicator Voroneț.
- DN15C Piatra Neamț – Târgu Neamț – Fălticeni, DN2E Fălticeni – Gura Humorului, stânga la indicator Voroneț.
- Acces feroviar: Gara Gura Humorului, apoi autobuz până la mănăstire.