• Home
  • Știri
  • Diaconescu: Amenințarea dinspre Răsărit este atât de semnificativă și reală încât e nevoie ca forța de reacție rapidă a NATO să fie multiplicată de șase ori

Diaconescu: Amenințarea dinspre Răsărit este atât de semnificativă și reală încât e nevoie ca forța de reacție rapidă a NATO să fie multiplicată de șase ori

diaconescu 1

Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, a vorbit despre concluziile Summitului NATO de la Madrid și a comentat vestea că efectivele forței de reacție rapidă a Alianței vor crește la 300.000 de militari, deși inițial fusese convenit un număr de 40.000.

„Ne putem imagina că din punctul de vedere al evaluării politice, practic, amenințarea dinspre Răsărit este atât de semnificativă și reală încât este nevoie ca această forță de reacție rapidă să fie multiplicată de șase ori”, a punctat el, joi, pe B1 TV.

Întrebat despre declarația făcută de ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, care spunea că o nouă „Cortină de Fier” coboară între Rusia și Occident, Cristian Diaconescu a explicat: „N-aș da foarte mare semnificație. Serghei Lavrov a fost unul din cei mai experimentați diplomați în Federația Rusă, acum însă este lipsit de o componentă esențială a muncii diplomatice, accesul la cealaltă parte, adică la partea occidentală, deci dânsul, sigur, încearcă să își afirme printr-o retorică ce intră într-o anumită logică a atitudinii și propagandei Federației Ruse, dar din punct de vedere diplomatic ceea ce spune și cum se manifestă practic nu reprezintă un test de eficiență”.

„Sub Serghei Lavrov se poartă discuții informale, confidențiale, pentru că din cele trei dimensiuni fundamentale ale relației NATO – Federația Rusă, adică apărare, descurajare, pe care s-a pus astăzi accentul și în aceste zile la Madrid, mai este și cea numită dialog. Dialogul încă se poartă, dar la nivele joase care nu neapărat au rezonanță decizională imediată”, a continuat Diaconescu.
Referitor la Summitul NATO de la Madrid și la consolidarea Flancului Estic de o manieră unitară de la nord la sud, el a spus: „Discutăm într-adevăr despre coerență, despre omogenitate și mai ales despre un semnal cât se poate de categoric pe dimensiunile de apărare-descurajare”.

Continuarea aici

Parteneri