AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Doar 20% din carnea de porc din galantar este din producția internă. Prețul va crește cu 30%, față de anul trecut

Pentru sărbătorile ce vin, agricultorii anunță prețuri duble pentru kilogramul de carne de porc. Scumpirile sunt cauzate în mare parte de facturile la energie, dar și de pesta porcină.

Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, a declarat, la TVR Info, că prețul va fi totuși dictat de puterea de cumpărare a românilor, pentru că prețul cărnii nu va putea crește, dacă nu va mai putea fi vândută.

„În România există două piețe paralele, piața comercială de carne vândută legal către fluxul de carne normal și aici ne integrăm noi, la ora actuală luăm carnea în viu, de la poarta fermei cu 8,5 lei pe kilogram. Cea de-a doua piață este piața gospodăriilor populației care la rândul ei vinde către piață, dar într-o manieră neorganizată, dar in care prețul este undeva la 12, 13 lei, deoarece are un contact direct cu consumatorul, noi nu avem acest contact, vindem către abatoare, abatoarele către procesatori și către retaileri. La cest moment, în comerțul civilizat doar 20% din carnea din galantar este din producția internă”, a arătat Ioan Ladoși, potrivit stiri.tvr.ro.

O altă problemă ridicată de preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc este cea a lipsei de protecție din partea autorităților în fața răspândirii pestei porcine africane, care ”bântuie” industria de carne din România de cinci ani.

„Doar anul trecut, efectivele de carne au scăcut cu circa 40%. Într-un context în care autoritățile nu fac nimic ca să protejeze aceste ferme, cine este în continuare suficient de inconștient să facă investiții în aceste ferme”, spune Ioan Ladoşi.

În opinia lui Ioan Ladoși, carnea va fi suficientă în perioada sărbătorilor de iarnă, dar ea va ajunge în galantarele magazinelor cu 30% mai scumpă comparativ cu anul trecut.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!