Doctorul Musta: „Probabil că 25.000 de cazuri pe zi este varianta optimistă”

 

Medicul Virgil Musta a explicat că, în prezent, România este abia la începutul valului 5 al pandemiei și că situația s-ar putea înrăutăți rapid.

”Ne pregătim pentru al cincilea val. Nu știu dacă am intrat propriu-zis, cred că abia suntem încă la început. Toate țările când intră au un număr mare de creștere, e o fază ascendentă foarte mare. Și la noi a început să crească numărul de cazuri zilnice, dar suntem la început”, explică medicul Virgil Musta, potrivit rtv.net.

Distribuie prietenilor

Faptul că a fost o perioadă fără restricții și, normal, în comunitate oamenii au fost mai apropiați, nu au respectat anumite norme de distanțare, virusul s-a răspândit mai repede, iar asta a contribuit, de asemenea, la creșterea numărului de infectări”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește numărul de îmbolnăviri estimate, Virgil Musta spune că, în vârful valului 5, ne putem aștepta la cifre uriașe de noi cazuri zilnice, cu atât mai mult cu cât în România rata de vaccinare este destul de scăzută.

”Eu nu sunt epidemiolog, dar este foarte probabil să avem vârfuri de 25.000 de îmbolnăviri zilnice. Iar uitându-mă în Franța, Anglia, Germania, care sunt și țări mai vaccinate decât noi, cu o rată de 70-80%, numărul de cazuri este dublu față de maximul atins în cel de-al patrulea val. Noi am ajut aproape de 20.000, deci vom depăși sigur 20.000 de cazuri zilnice. Probabil că 25.000 de cazuri este varianta optimistă”, a mai declarat acesta.

Totuși, doctorul spune că există și motive care să ne permită să rămânem, oarecum, optimiști.

”Din cercetările celor din vest se arată că la varianta Omicron cazurile sunt mai puțin severe. Acum, e adevărat, ei au și o rată de vaccinare mai mare. Vom vedea dacă, atunci când va exista o transmitere comunitară și la noi cu Omicron, dacă se va menține această patogenitate mai scăzută. Ar fi foarte bine să fie așa, ar fi salvați mai mulți oameni și ar fi o presiune mai mică pe sistemul medical”, a mai adăugat Virgil Musta.