Domnilor ruși și domnilor americani, nu vreți să vă bateți mai încolo de curtea mea?

 

Sunt, de la bunici citire, un proamerican. Azi aflu că rușii amenință SUA și vor da cu bombe. Dar nu la Washington, ci pe Dâmbovița. Americanii zic că-s pregătiți. NATO îi rupe ”pe flacul de Est”. Eu n-am nimic împotrivă să-i bombardeze rușii pe americani și americanii pe ruși, convins fiind că americanii sunt mai tari și le vor încurca pasul de defilare din Piața Roșie, dar nu pricep de ce se caftesc la mine acasă! Una din țintele rusești, citesc, ”va fi România, devenită un obiectiv militar major”. Rachetele pleacă spre Deveselu și vor ținti, vorba răposatului Hrusciov, ceașca voastră de ceai. Vă bag atomica în ceașca de cafea, a zis el la ONU! Ei, na! Adică rușii și americanii se vor bate, nu lângă Kremlin, nu lângă uriașa clădire a Pentagonului, ci în bătătura mea. Se vor omorî unul pe altul cu atomica la mine acasă. Voi fi strâmtorat de atâta bombardament aviatic încât n-o să mai am loc să fac de-o cafea pentru oaspeți, de-o dulceață.
Domnilor americani, nu credeți că ar fi mai bine să-i puneți la punct pe ruși, în Piața Kremlinului? Le dați cu alice, cu praștia voastră americănească, fix în cur. De ce să vă împrăștiați bunătate de armament, atomic chiar, aruncându-l în curtea mea sărăcăcioasă și nepregătită pentru un răzbel așa mare? Domnilor Putini și Trumpi, aveți, înțeleg, o țintă strategică în bătătura mea. Nu vreți să vă bateți mai încolo? Știu că prima oară în istorie, voievozii mei contemporani, domnii Iohannis, Dragnea și Tăriceanu, personaje nemenționate încă în bătăliile de la Rovine și Posada, au căzut pe aceeași rână a acordului, luminați de un patriotism sincron și apăsat. Suntem cu americanii! – au țipat toți trei, fără să se privească. Și eu sunt. Ne batem cu rușii. Păi ne tot batem de căteva sute de ani și, în general și în caporal, am cam pierdut, dar acum îi rupem. Dar n-am putea să ne batem mai încolo? Adică, aliați cu americanii, să ne batem cu rușii la ei acasă? Rușii nu i-ar putea bombarda pe americani în America lor, nu în România mea, chiar dacă-i plină de Deveseluri?
Știrea citită azi, precum că rușii, bătându-se cu americanii, le rup oasele în curtea mea, m-a pus pe gânduri. Dacă n-apuc să intru în casă? Dacă mă prinde atomica în bătătură, la găini? Dacă n-apuc să-mi scriu poezia zilnică, iar copiii mei n-au vreme să se mândrească de victoria americanilor împotriva rușilor, fiindcă, picându-le pe casă, bomba, rusească sau americană, i-a omorât pe ei mai întâi?