• Home
  • Știri
  • Dosarul Revoluției se va judeca la Curtea Supremă sau la Curtea de Apel, în funcție de răspunsul la întrebarea: A fost sau nu Ion Iliescu președintele României în decembrie 1989?

Dosarul Revoluției se va judeca la Curtea Supremă sau la Curtea de Apel, în funcție de răspunsul la întrebarea: A fost sau nu Ion Iliescu președintele României în decembrie 1989?

iliescu la revolutie 1

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va decide, pe 10 februarie, dacă va judeca Dosarul Revoluţiei sau îl va trimite la Curtea de Apel Bucureşti. Unul dinte avocaţii inculpaţilor a susţinut că Ion Iliescu nu ar trebui judecat de Înalta Curte, pentru că nu a fost preşedinte al României până la data de 27 decembrie 1989, când s-a constituit Comitetul Frontului Salvării Naţionale. „Vor să tergiverseze dosarul!”, reclamă avocaţii victimelor, potrivit stiri.tvr.ro.

Victimele și urmașii lor mai au de așteptat până să se facă dreptate. Deocamdată, Înalta Curte trebuie să decidă dacă păstrează dosarul sau îl trimite la Curtea de Apel București. Trebuie să hotărască și dacă Ion Iliescu a fost președintele României între 22 decembrie, când a fugit Ceaușescu, și 27 decembrie 1989, când s-a constituit Comitetul FSN.

„Nu este competentă Înalta Curte, în condițiile în care, în perioada respectivă, nu se poate spune că Ion Iliescu era președintele României”, a spus Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu.

Avocații victimelor se opun trimiterii dosarului la Curtea de Apel, pentru că s-ar pierde timp prețios. Dacă Ion Iliescu nu a fost, potrivit legii, președintele României după fuga lui Ceaușescu, a fost în schimb de facto șef al statului și trebuie judecat de Înalta Curte.

Mai mult aici

Parteneri