• Home
  • Prima
  • Două dintre cele mai valoroase opere ale lui Brâncuşi se află într-un cimitir din Buzău

Două dintre cele mai valoroase opere ale lui Brâncuşi se află într-un cimitir din Buzău

beancusi la buzau 1

Două dintre cele mai valoroase opere ale lui Brâncuşi se află într-un cimitir din Buzău. Bustul avocatului Petre Stănescu şi „Rugăciunea” din cimitirul Dumbrava din Buzău. Un poliţist local va avea post de pază permanent în cimitirul Dumbrava din Buzău, unde a fost reamplasată pe soclu o valoroasă statuie semnată de marele sculptor Constantin Brâncuşi. După ce a fost furată în urmă cu 14 ani şi recuperată câţiva ani mai târziu de la hoţii de fier vechi, piesa din cadrul monumentului funerar a fost asigurată acum cu senzori şi camere de supraveghere.

La 144 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, bustul din bronz al avocatului Petre Stănescu, lucrare semnată de marele sculptor, a fost repus pe soclul din cimitirul Dumbrava din Buzău.

Această piesă, împreună cu opera „Rugăciune”, alcătuiesc „Monumentul funerar Petre Stănescu”, finalizat în anul 1915 de Brâncuşi, la comanda văduvei avocatului. Eliza, fiica unui mare moşier, Nicolae Seceleanu, s-a îndrăgostit de un tânăr avocat, Petre Stănescu. După numai cinci luni de la căsătorie, acesta a murit la vârsta de 31 de ani. Pentru a-i cinsti memoria, văduva a plănuit să ridice un monument la mormântul fostului ei soţ. În 1907, Eliza Stănescu şi Brâncuşi au încheiat un contract, în atelierul sculptorului din Paris, prin care se angaja să finalizeze ansamblul funerar contra sumei de 7.500 de lei, aur. ”Această dragoste pentru soţ a fost fermentul care a trimis-o pe Eliza la Paris pentru a-i oferi o sumă foarte mare lui Brâncuşi, care a trăit mult timp din banii aceştia”, explică Valeriu Şuşnea, profesor de istoria artei.

Cele două sculpturi originale care compun ansamblul funerar au ajuns în anii ’50 într-un muzeu din România. Ulterior, Constantin Brâncuşi a turnat alte două exemplare, identice, care au fost amplasate în cimitirul din Buzău. Operele de artă au fost furate.

Întrucât ambele lucrări au fost furate de către hoţi de fier vechi, ca să prevină o nouă situaţie neplăcută, autorităţile locale au anunţat că Cimitirul Dumbrava este de miercuri, 19 februarie, cel mai bine păzit obiectiv din municipiul Buzău. ”Avem de la post de pază al poliţiei locale, la camere de supraveghere, senzori iar lucrările au fost asigurate pentru o sumă pe care nu avem cum să o precizăm”, declară Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Citeste mai mult: adev.ro/q5y8vb

Parteneri