Dragnea, cu șansa de a fi canonizat ca Arsenie Boca

”Ei sunt călăii. De 26 de ani distrug România. Au vândut pe șpagă tot. Cum să ne conducă tot ei?” Este un fragment dintr-un mesaj primit astăzi de mine, ziaristul, cerându-mi-se o soluție, o idee, un punct de vedere deștept. Nu am, domnule Radu G, din Ploiești, un punct de vedere deștept. Abia bâjbâi printre nedumeririle care încercuiesc biata mea putere de pricepere.
”Călăii” nu sunt în PSD, domnule Radu. Sau nu sunt doar în PSD.  Călăii, în sensul pe care-l acreditezi, sunt peste tot, în toate pesedeurile de azi, vopsite coloristic divers. Călăii sunt identificabili în toți cei care au condus România și au vândut-o mai ieftin decât vinzi rumegușul și  surcelele. Suntem o țară fără economie, cu mii de fabrici – unele performante – făcute moloz, cu o populație care pleacă. Niciodată România nu a fost părăsită în așa măsură. Suntem o țară în care doar conaționalii noștri rromi mai fac copii, câte șapte-opt de familie, fiindcă cei de-o etnie cu mine se simt insultați să mai facă plozi. Meseria de părinte e perimată, iar cuplul nou nu procreează, nu fiindcă a uitat tehnologia, prezentă explicit în filme și pe internet, ci fiindcă e obositor să crești o loază. Doar țiganii fac mai mulți, dovadă că decizia lui Iliescu de a-i numi rromi e singura inspirată. Da, România, ”țara din care vin rromii”, cum scria un ziar englez, va fi țara cu o populație majoritară rromă în 50 de ani, conform prognozelor sociologice, ceea ce poate fi chiar bine.
Dar să mă răsucesc spre subiectul care m-a determinat să înșir aceste cuvinte. Eu nu cred că strădania, nu neinspirată, ci de-a dreptul tâmpită, de a face un alt guvern decât PSD, aduce ceva bun. Nucleul pesedist, ajutat de neputințele de la cârmuirea liberalilor, ne-a adus din nou acolo de unde am plecat. Partidul înființat de Ion Iliescu are politicieni care vorbesc convingător, nu loaze (au și ei dar nu-i lasă decât rar să iasă în față), știe să promită și să vindece, e drept doar în campanii, suferințe. Apoi, Dumnezeu cu mila! De aproape trei decenii trăim într-o Românie care se surpă sub promisiuni, abundent sărăcită, parcimonios răsplătită. Dar strădania de azi, a lui Iohannis și a celorlalți, de a crede că pot egala sau anula performanța electorală a PSD-ului, nu e doar cretină. Dacă îl mai dați afară din multe pe fostul milițian Dragnea, îl faceți Greuceanu, Haiducul Pintea, Mihai Viteazul omorât de unguri, Mama lui Ștefan cel Mare. Eu însumi devin pesedist.

Lăsați-l să făptuiască ce a promis. Lăsați-l să guverneze un an și vedeți dacă v-a mărit pensiile cu 60 la sută, dacă a tăiat, real, o sută de impozite, dacă face să iasă apă din stâncă, lovind cu toiagul , ca Moise. Din Ponta, unul dintre cei mai lipsiți de onoare indivizi politici de pe pământ, ați făcut al doilea om din republică în privința adulației. Cel puțin așa spun sondajele lui Pieleanu. Dacă îl mai dați afară din trei funcții pe Dragnea, va fi nu președintele României, ci rege.
Nu, domnule Radu, nu ei, sau doar ei, sunt călăii. Călăi sunt în toate partidele, toate derivate din trunchiul FSN. Am creat, după 89, o meserie extrem de rentabilă, cea de politician și o avantajoasă psihologie a trădării. Politicianul veros e peste tot, iar dacă în PSD sunt mai mulți, dați liber dreptului cetățeanului de a avea ce-a votat. Eu, călcând pe legea care spune că Dragnea nu are voie să fie parlamentar, l-aș sui  parlamentar. L-aș lăsa să fie chiar premier, fiindcă nu există o mai mare caznă decât aceea de a-l obliga să se țină de cuvânt. Să îndeplinească ce a promis. Știu că e imposibil. Știu că n-are cum să urce pensiile cu 60 la sută în condițiile în care fondul de pensii e dator băncilor străine cu patru miliarde de euro. Dar dându-l afară din obligații, îl scăpați de cea mai cumplită pedeapsă și-l faceți erou, domnule Radu. Asumăți-vă, dacă sunteți politician liberal, așa cum presupun, opoziția. Așteaptați ca domnul Dragnea și partidul lui de patrioți – pe cei mai mulți îi știm de mai bine de un sfert de veac – să-și împlinească promisiunile. Altfel îl faceți Pintea Viteazul și-l veți canoniza ca pe Arsenie Boca.