Drama medicilor de la ATI: Ne mor pacienţii în braţe. Doar 10 la sută ies vii de la intubare
Pe măsură ce mii de oameni se îmbolnăvesc zilnic de COVID-19, sunt tot mai mulți cei care fac forme grave ale bolii și sunt internați la terapie intensivă. Medicii de la Timișoara spun că mai puțin de 10% dintre pacienții de la ATI supraviețuiesc. Vorbesc de o moarte subită, atât de rapidă încât nu mai au timp să facă nimic.
La Spitalul Victor Babeș din Timișoara ajung zilnic aproape 100 de pacienți. Prea mulți și pentru capacitatea spitalului, și pentru medici, așa că stau la rând în funcție de diagnostic și starea în care se află.
Pacientă: Este rând, trebuie să așteptăm până ne face testul CT-ul…. și în urma analizelor ne stabilește tratamentul, cei cu forme ușoare vor merge la domiciliu.
Diana Manolescu, director medical: Dacă înainte, acum 2-3 săptămâni, din pacienții care se prezentau, un număr foarte mic rămâneau internați, sub 10%, acum lucrurile s-au schimbat, pentru că pacienții sunt mult mai simptomatici și ajung să rămână internați undeva între 20-30% dintre ei, mai mult decât înainte, deja vin simptomatici de acasă.
Când am ajuns la spitalul din Timișoara, în secții mai erau 14 paturi libere din 194 și unul la terapie intensivă, care urma să fie ocupat. Era liber pentru că un pacient murise.
Ciprian Gândac, medic ATI: În acest moment este gol, am avut un pacient care nu a mers bine și vom aduce un alt caz.
Reporter: Cât de repede se ocupă?
Ciprian Gândac: Este foarte greu să lansez o cifră. Imediat.
*
Reporter: În ce stare ați venit?
Pacientă: Am venit în stare foarte gravă, nu am primit aer, acum sunt mai bine, dar nici acum nu chiar bine, pentru că boala asta atacă toate organele și ne pune la pat, fără putere.
La terapie intensivă, situația este critică. Sunt cazuri atât de grave încât rar se mai întâmplă ca pacienții să plece acasă de acolo. Deși aflați într-un malaxor de emoții de luni de zile, medicii sunt loviți cu aceeași intensitate de fiecare tragedie care se petrece sub ochii lor.
Mirela Poroșnicu, coordonator ATI: Încercăm să ne menținem optimismul și să ne gândim că la un moment dat se va termina. Nu ne putem lăuda cu un succes al supraviețuirii. La pacienții intubați, șansa de supraviețuire este de sub 10%.
Mai mult pe DIGI24.ro. Autor Carla Tănasie