Duminică, Intrarea Domnului în Ierusalim

Cu o saptamana inainte de Patimile Sale, Domnul nostru Iisus Hristos a intrat in Ierusalim, pe un asin, inconjurat de cei 12 Apostoli. Multimea, recunoscandu-L ca fiind adevaratul Mantuitor, L-a intampinat cu ramuri de finic si cantari de bucurie. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi incepe Saptamana Patimilor, in amintirea carora in biserici se oficiaza in fiecare seara Deniile, slujbe prin care credinciosii il petrec pe Hristos pe drumul Crucii, pana la moarte si Inviere.

Duminica, 21 aprilie 2019, praznuim Intrarea Domnului in Ierusalim, o sarbatoare a biruintei asupra mortii lui Lazar si o prefigurare sau anticipare a biruintei Lui asupra propriei Sale morti.

Potrivit crestinortodox.ro, acest praznic apare ca o deschidere spre Saptamana Sfintelor Patimiri ale Domnului. Mantuitorul le descoperise in mai multe chipuri ucenicilor ca avea sa fie prins si dat mortii, insa acestia n-au priceput cuvintele Sale. Apostolul Petru, neintelegand importanta jertfei Domnului pentru noi, ii cere lui Hristos sa renunte sa mai mearga la Ierusalim. Fiii lui Zevedeu Ii cereau Domnului sa-i faca sa stea unul de-a drepta si altul de-a stanga Sa, pentru ca vedeau in Hristos mai mult un imparat al acestei lumi. Mantuitorul le spune ca nu stiu ce anume cer, descoperindu-le ca nu merge la Ierusalim ca sa devina Imparat al acestei lumi, ci sa moara pentru noi.

Distribuie prietenilor

In sambata dinaintea Sfintelor Pasti, Hristos se opreste in Betania, iar Maria, sora lui Lazar, ii unge picioarele cu mir. Aceasta ungere a fost facuta spre ingroparea Domnului. Mentionam ca acest mir a devenit in credinta Bisericii o preinchipuire a sfantului si marelui mir care se sfinteste la 10-15 ani de sinodul unei Biserici autocefale. Cu sfantul mir se unge sfanta masa la tarnosirea bisericii, sfantul antimis si cei botezati.

A doua zi, Mantuitorul pleaca din Betania spre Ierusalim.
In Ierusalim este intampinat cu bucurie datorita invierii lui Lazar. Multimea L-a intampinat cu ramuri de finic. Hristos era vazut in popor ca fiind persoana care are putere sa daruiasca viata celor morti. Sigur, nu toti cei prezenti au fost cuprinsi de bucurie. Cunoastem ca fariseii si carturarii cautau sa-L omoare.

Intrarea Domnului in Ierusalim este drumul Sau spre Sfintele Patimiri. Va primi moartea, ca prin Invierea Sa sa ajunga cu firea umana asumata in Ierusalimul ceresc, adica in Imparatia cerurilor. El nu mai revine in Ierusalimul pamantesc decat pentru a Se arata de cateva ori Ucenicilor spre a-i intari in credinta ca El a inviat din morti, ca moartea nu mai are stapanire asupra Lui.