Duminică, Lăsata secului. Ce tradiții se respectă ca să ți se pară Postul mic și ușor

Luni începe Postul Paștelui. Vreme de 40 de zile de-acum încolo, va trebui să ne dedicăm purificării trupești și sufletești, rugăciunilor și smereniei.

Lăsatul secului reprezintă momentul în care urmează să înceapă postul creștinesc. Acum se dau deoparte obiceiurile lumești și se pune accent pe abținere, pe dedicare către credință, pe reculegere și purificare.

 Ce tradiții se respectă
Este cea mai importantă sărbătoare după Bobotează. De-acum sunt total interzise bucatele de dulce. Se fac petreceri, se cere și se dă iertare, veselia stăpânește lumea. E bine să mănânci un ou copt sau fiert, ca să ți se pară Postul mic și ușor ca oul. Resturile și firmiturile de la masa de Lăsata secului nu se aruncă decât înspre Răsărit, pentru a nu se împrăștia belșugul. Nu se coase, nu se toarce, nu se țese, nu se fac treburi casnice, căci altminteri casa poate fi lovită de rele, de boli și distrugeri. Nu se dă nimic cu împrumut, se fac pomeni cu turte din mălai, pentru morți și vii. Fetele bătrâne sau cele care vor să se mărite țin post negru în Duminica dinaintea Postului Mare, fără a pune gura nici măcar pe un strop de apă, până la asfințit. I se mai spune Ziua Împăcării, căci bunii creștini cer iertare. Vecinii, rudele, cunoscuţii se vizitează şi îşi cer iertare unii de la alţii, ca să intre curaţi în Post. Urarea care se face este „Post ușor!”.

Distribuie prietenilor

Sursa – libertateapentrufemei.ro