Duminică, Sfântul Gheorghe de la Cernica, cel ce se numără printre făcătorii de minuni

 

Sfântul Gheorghe de la Cernica este român și viața sa neprihănită l-a adus în rândul sfinților. Biserica îl pomenește, an de an, pe 3 decembrie.
De loc din Săliștea Sibiului, Sfântul Gheorghe de la Cernica s-a născut în 1730. La doar 19 ani a intrat în slujba mitropolitului grec Roșca, aflat la București. La vremea aceea, în teritoriul transilvănean credincioșii ortodocși erau persecutați. Și, mai cu seamă, lăcașurile călugărești. Cu ajutorul mitropolitului Roșca, Sfântul Gheorghe de la Cernica a ajuns la Muntele Athos, pentru a viețui la Mănăstirea Vatoped. A devenit diacon. Apoi, după moartea mitropolitului, a intrat în ucenicie la starețul schitului Sfântul Ilie. În 1754, a fost hirotonit preot.
Sfântul Gheorghe de la Cernica și-a dedicat viața călugăriei
În 1763, împreună cu ceilalți călugări ucenici ai Părintelui Paisie, a venit în Moldova, la Mănăstirea Dragomirna. În calitate de ieromonah, duhovnic și econom al obștii, a rămas vreme de 12 ani. Goniți de ocupația austriacă, 200 de călugări s-au mutat la Mănăstirea Secu, în 1775. În 1781, gândindu-se să revină la Muntele Athos, a ajuns la București. Aici i s-a propus, de către mitropolitul de atunci al Țării Românești, Grigorie al II-lea, să ia în grijă schitul Cernica, aflat în paragină de zeci de ani.

Mai mult pe libertateapentrufemei.ro