AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Duminică și luni, val de caniculă peste România

 

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă atenționare de caniculă, în 24 de județe. De asemenea, meteorologii anunță că vor fi și zone cu instabilitate atmosferică accentuată.

COD GALBEN
Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic accentuat și caniculă
Interval de valabilitate: 18 și 19 iulie

Valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul, centrul Moldovei, iar duminică (18 iulie) și în nordul Moldovei. În aceste regiuni disconfortul termic se va menține accentuat, iar pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Duminică (18 iulie) local, iar luni (19 iulie) izolat, disconfortul termic va fi ridicat și în restul teritoriului.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
Interval de valabilitate: 18 iulie, ora 12:00 – 20 iulie, ora 22:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată duminică (18 iulie) în nordul, centrul, sud-vestul țării și la munte, iar începând de luni (19 iulie) după-amiază în majoritatea regiunilor. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

COD GALBEN
Interval de valabilitate: 18 iulie, ora 15:00 – 19 iulie, ora 06:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali, nordul Moldovei, apoi și în Banat și local în Oltenia, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și, pe alocuri, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…45 l/mp.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!