După luni de controverse, Franța și Germania s-ar putea înțelege pe reforma zonei euro. România e departe de…

Franţa şi Germania sunt foarte aproape de un acord privind reforma zonei euro, după câteva luni de controverse, a anunţat sâmbătă seara ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, conform AFP, citată de Agerpres.

După o ultimă rundă de negocieri cu omologul său german Olaf Scholz, desfăşurată la Hamburg, Le Maire a precizat în reţeaua Twitter că decizia ar putea fi luată marţi, la întâlnirea de la Berlin dintre preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

AFP reaminteşte că Germania a avut reticenţe faţă de propunerile de reformă lansate anul trecut de Macron; potrivit agenţiei, Berlinul se teme că va suporta costurile pentru alte ţări.

Distribuie prietenilor

Se aşteaptă o extindere a atribuţiilor Mecanismului European de Stabilitate, care ar putea acorda împrumuturi ţărilor care se confruntă cu crize provocate de factori externi. Nu se va ajunge, probabil, la Fondul Monetar European dorit de Germania, apreciază presa germană preluată de AFP, deoarece Franţa preferă să evite o concurenţă cu FMI.

Există divergenţe şi în privinţa uniunii bancare – Parisul doreşte crearea imediată a unei garanţii comune pentru depunerilor tuturor clienţilor din zona euro, în timp ce Berlinul insistă ca mai întâi să se ia măsuri de consolidare a situaţiei băncilor la nivel national, mai precizează Agerpres, citând AFP. România e tot mai departe de aceste dispute care n-o privesc .