E gaură ”largă” sau nu e gaură ”largă”?

În Piața Galați, din capătul belevardului cu ambasade, Dacia, cred că se cheamă acum, paralel cu strada Eminescu (fără legături de profunzimi culturale!), îți ia ochii, concentrați pe semafoare, o covrigărie. ”La covrigul Ceraselei sau Maricicii sau.. cu gaura largă sau cea mai largă”. Mă rog, e un covrig atractiv, cu conotații nițel sexuale, motiv pentru care covrigii mari (având gaura largă!), sunt, e de presupus, cu perimetrul generos și se vând mai bine, fiind bogați în făină coaptă. Cu cât gaura covrigului e mai mare, logic discutând, merită să-l iei la același preț cu un covrig îngust, cu pâine puțină.
Atent, fără să vreau, la disputa pe ”gaura mare” lăsată în buget de guvernul de un an al lui Cioloș, în fricțiune de interese propagandistice cu guvernul Dragnea, trag, pentru mine, niște concluzii. Am chiar și o opinie cu care, ca în vechiul banc, nu sunt de acord. Domnul Dragnea, premierul de drept și de fapt al României, zice că Cioloș a lăsat o gaură largă de 10 miliarde, dacă nu chiar mai mare, în buget. Miliarde de lei sau de euro, nu mai țin minte, dar e limpede că actualul premier se plânge de un furtișag. Ascultându-l sau citindu-i declarațiile, fiindcă există și varianta silabisirii, pe care televiziunile o vor omorî cu totul, înclin să-i dau dreptate. Cioloș să dea socoteală. Ce dacă – așa cum urlă un amic al meu – el a trăit înghesuit între două guverne PSD? Asta-i soarta! Spune nenicule ce ai făcut cu banii? Păi, zice el, nu i-am furat, ci n-am putut să-i încasez de la populație. Ușor, ușor, bruxelezule! De ce nu i-ai încasat? De pe mine și firma mea se iau anual șapte piei. Mi-ai luat-o și tu pe a opta. N-am simțit o despovărare tehnocrată.
Umblând azi prin oraș, ca un bărzăune de asfalt, constat că iarna e mai blândă în varianta urbană decât la mine, la Sângeru, unde până ajungi la grămada cu lemne din spatele curții, te mănâncă lupii gerului.
Dar să mă întorc la gaura bugetară, în largă dispută între premierii Dragnea și Cioloș. Dragnea cere anchetă – și bine face – pe motive de gaură în lovelele la dispoziția guvernului. De ce n-ar fi furat Cioloș, pe rețeta exersată a celorlalți? N-a avut timp! Pe naiba! Suntem țara în care un portofel e șmanglit într-o secundă. Eu cred că au dreptate amândoi. Premierul Dragnea zice că Cioloș a furat! Rezon! Să se cerceteze! Consimt! Cioloș zice că Dragnea nu poate da ce a promis și de-aia face garagață! Rezon! Să se cerceteze! Consimt! Întrebarea mea de alegător, hâc, care de la pasopt, e: Cine cercetează? Cestiune grea, onorabililor! Ambii premieri au pârghiile lor susținătoare și superlative, inclusiv despre cine a făcut cea mai largă gaură în covrig, opreliști și armii potrivnice. Poporul să-i caute, zice amicul meu, dascălul, la gogonele, să vadă unde e falsul și cine minte! Eu, în netrebnicia mea, cum zicea un personaj de film, sunt în stare să le dau dreptate amândurora și să-i găsesc înfrățiți.De ce? Fiindcă ei sunt politicieni, iar eu sunt popor! Fiecare cu soarta lui!