Ecaterina Andronescu, în sfârşit o initiativă salutară: Jos cu Evaluarea Naţională

Ministrul Ecaterina Andronescu spune că Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a nu ”se mai justifică”, fiind considerată ”o evaluare intermediară”. Asta în condițiile în care, de anul viitor, învățământul obligatoriu ar urma să fie extins până la clasa a XII-a.

”Este acum la Senat, chiar este pe lista de vot, o lege care stabilește obligativitatea ultimelor două grupe la grădință – grupa mijlocie și grupa mare – și ultimii doi ani de liceu, începând din anul 2020. Anul acesta va trebui să pregătim preluarea, la început de ciclu și la sfârșit de ciclu, în învățământul obligatoriu,” a declarat ministrul Ecaterina Andronescu pe 5 martie la Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, din Camera Deputaților, comunică edupedu.ro.
”Noi am declanșat aceste dezbateri publice cu directorii școlilor și-n București, și-n alte județe din țară să încercăm să vedem și care este percepția. Pentru că acum evaluarea de la clasa a VIII-a este doar o evaluare pentru încheierea gimnaziului și repartizarea elevilor în școli profesionale, clasice sau duale, și respectiv în licee. Clasa a VIII-a nu mai reprezintă sfârșitul învățământului obligatoriu, cum era în legea 84, de exemplu. Dacă învățământul devine obligatoriu pe 12 clase se justifică evaluări intermediare?
Evaluările, sub diverse forme, au ajuns şi la clasele mai mici, stresând copiii care şi aşa au ajuns să dezlege în clasa a V-a problema de algebră care se predau cândva în clasele avansate de liceu real.