• Home
  • Știri
  • Eclipsă de Soare, vizibilă marți în România

Eclipsă de Soare, vizibilă marți în România

eclipsa soare 1

O eclipsă parțială de Soare, vizibilă și din România, va avea loc marți, 25 octombrie, anunță Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar. Nu încercați să vedeți eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate pentru că vă puteți pierde vederea.

Fenomenul va putea fi observat de pe tot teritoriul țării noastre, acoperirea Soarelui fiind între 33 și 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul țării, cu acoperire de 44%.

Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28.
Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă.
În nord-vest durează 2 ore și 18 minute, iar în nord-est, 2h 26m.
Maximul eclipsei se produce și el la ore diferite, dar diferențele sunt doar de câteva minute.

Pentru București maximul vine la ora 13:38, cu acoperire de 38%, iar în restul țării cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu, anunță Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”, potrivit antena3.ro.

Parteneri