• Home
  • Știri
  • Efectele declinului demografic sever. Sociolog: „România ar trebui să se pregătească să accepte în următorii ani o populație de înlocuire”

Efectele declinului demografic sever. Sociolog: „România ar trebui să se pregătească să accepte în următorii ani o populație de înlocuire”

femei populatie

Vești șocante din partea sociologilor. Din cauza natalității scăzute și a continuării emigrării românilor în străinătate, România ar trebui să se pregătească să accepte, în următorii ani, o populație de înlocuire. Acesta este una din concluziile interviului video acordat în exclusivitate pentru Gândul de către sociologul Bogdan Bucur, profesor la Departamentul de Sociologie al Facultăţii de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

Nu doar declinul demografic ar explica o astfel de măsură disperată. În opinia lui Bogdan Bucur, dacă până acum procesul de migrație al românilor se făcea din rațiuni strict economice și salariale, azi românii care își părăsesc propria patrie, pentru a se instala definitiv în străinătate, au nemulțumiri de altă natură.

Ele sunt legate de eșecul instituțiilor statului de a le asigura siguranța vieții. Sociologul român amintește că, deși financiar românii nu mai resimt o apăsare strict economică, cum era acum 20 de ani, la nivelul anului 2022, aproape 40.000 de români au ales totuși migrația definitivă.

Întrebat care sunt cauzele pentru care compatrioții noștri decid totuși să își abandoneze definitiv țara, pentru a trăi în străinătate, Bogdan Bucur amintește de eșecurile repetate ale sistemului de sănătate, ale sistemului de ordine publică, ale sistemului de educație. Nu în ultimul rând, incompetența celor din administrația publică.

Toate aceste eșecuri ale statului român i-au determinat pe români să întoarcă spatele României și să prefere traiul în țări străine cu sisteme mai eficiente.

Continuarea aici

Parteneri