Elevii români, patru medalii și două mențiuni, la Olimpiada Internaţională de Matematică

La a 59-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, desfăşurată în perioada 3 – 14 iulie, la Cluj-Napoca, lotul României a obținut șase premii: o medalie de aur, o medalie de argint, două medalii de bronz și două mențiuni.
Potrivit unui comunicat al ministerului Educației, medalia de aur a fost cucerită de Ioan-Andrei Nicolae, iar medalia de argint de Ciprian-Mircea Bonciocat (laureat cu argint și la precedentele trei ediții). Mihnea-Gabriel Doica (medaliat cu argint ]n 2017) și Edis Memiș au intrat în posesia medaliilor de bronz, în timp ce Antonie Ciocan și Radu-Alexandru Iacob au obținut mențiuni. Echipa României a fost condusă de profesorii universitari Cătălin Liviu Gheorghe și Mihai Chiș.

În clasamentul pe națiuni, România a ocupat locul 33, la egalitate cu Franța. Pe podium s-au clasat, în ordine, echipele Statelor Unite ale Americii, Federației Ruse și R.P. Chineze.
La ediția din acest an au participat 615 concurenți și 263 profesori coordonatori/observatori din 114 țări. Fiecare stat a fost reprezentat de o echipă formată din maximum șase elevi, însoţită de cel puţin doi profesori. Au fost prezenți, de asemenea, peste 900 de invitați străini.
Olimpiada Internaţională de Matematică este cea mai importantă competiție dintre olimpiadele internaţionale de ştiinţă. A fost lansată în 1959, la iniţiativa Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, iar acea primă ediție a avut loc la Brașov, într-o formulă ce a inclus șapte state.

AMPress