AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Epuizați, minerii blocați în subteran nu cedează: Nu mai putem psihic. Suntem căzuți la pământ. Nu mai rezistăm

Minerii de la exploatarea de cărbune Livezeni, din Valea Jiului, blocați în subteran de miercuri după-amiază, nemulţumiţi că salariile vor fi plătite cu întârziere, își continua protestul, chiar dacă sunt epuizați.
Premierul Florin Cîțu și ministrul Energiei, Virgil Popescu, au avut, vineri după-amiază, o întâlnire-fulger, chiar înaintea şedinţei de Guvern, pentru a căuta soluții în cazul celor aproximativ 100 de ortaci nemulțumiți de faptul că nu au primit salariile restante. În acest context, Termocentrala Mintia şi-a oprit activitatea din cauza lipsei de cărbune, iar locuințe și instituții din Deva au rămas fără încălzire.

„Nu cedăm!”. Acesta a fost mesajul zecilor de mineri din Valea Jiului în cea de-a patra zi de proteste. Oamenii își vor salariile pentru care muncesc. Un ortac cu o vechime de trei ani, încasează aproximativ 2.000 de lei pe lună, iar mulți sunt unici întreținători ai familiei.

„Nu mai putem psihic, nu mai putem. Suntem căzuți la pământ. Nu mai rezistăm. De marți seară nu ne-a băgat nimeni în seamă. Eu de exemplu nu mi-am văzut copilul de marți. Nu știu situația copilului meu. Nu știu… a mâncat, n-a mâncat, are cu ce să trăiască până luăm noi banii?”, a spus minerul Adrian, potrivit digi24.ro.

Minerii spun că au ajuns să aibă restanțe la întreținere. Au avut de ales între a cumpăra mâncare pentru copii şi a-şi achita cheltuielile lunare.

„Eu ce duc acasă, aia se mănâncă. Fata mea, cealaltă mică, are 18 ani, merge la școală. Soția nu lucrează. Am și o nepoțică pe care tot eu o întrețin. Faceți un calcul, cu dări cu tot în casă, să vedeți cum mă descurc eu cu banii care scrie pe fișa care o iau”, spune un miner.

Ovidiu Boloca, miner: Eu nu pot să-i spun la copilul acela „tată eu nu pot să-ți dau astăzi mâncare că n-am luat salariul, aşteaptă şi tu până se hotărăsc… Da, citeşte legea 200 ca să vezi când…”

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!