AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Este interzis să faci asta pe 26 și 27 octombrie, de Sfântul Dimitrie. Aceste zile sunt marcate cu cruce roșie

În luna octombrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, și pe Dimitrie cel Nou. Fiecare dintre aceste sărbători aduce cu sine o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții adânc înrădăcinate în folclorul românesc. Această perioadă este marcată nu doar de celebrarea sfinților, ci și de respectarea unor reguli străvechi care ghidează comportamentul comunității.

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Dimitrie

Cu ocazia sărbătorii Sfântului Dimitrie, există anumite interdicții pe care credincioșii ar trebui să le respecte. În această zi, este bine să nu te ocupi de spălat rufe, călcat, cusut sau tricotat. De asemenea, muncile câmpului și curățenia casei sunt de evitat. Este o zi dedicată liniștii și armoniei, așa că este recomandat să nu te certi cu cei din jur.

În zilele de 26 și 27 octombrie, nunțile și botezurile sunt considerate nepotrivite, deoarece aceste zile corespund unui Praznic Împărătesc. O sugestie importantă este aceea de a nu mânca sau bea nimic până la finalizarea Sfintei Liturghii, pentru a respecta sacralitatea momentului. O altă superstiție spune că nu ar trebui să dai nimic cu împrumut în această zi, ca precauție împotriva posibilelor farmece sau blesteme.

Despre tradițiile legate de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, poți găsi mai multe informații accesând [acest link întreg](https://www.romaniatv.net/traditii-si-superstitii-de-sfantul-dumitru-sarbatorit-pe-26-octombrie-semnul-care-ne-arata-cum-va-fi-iarna-lui-2025_8575591.html).

Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Dimitrie

Rugăciunea către Sfântul Dimitrie este considerată una dintre cele mai puternice. Aceasta se rostește cu credință pentru ajutor și îndrumare. Un fragment din această rugăciune subliniază marea sa virtute și strădania sa de a urma calea lui Hristos, îndemnând credincioșii să se gândească mai mult la suflet decât la trup, care este efemer. Un alt aspect important este recunoașterea rolului său de mijlocitor, care se roagă pentru binele celor care îl invocă.

Rugăciunea amintește de originile sale de nobil, dar și de umilința și blândețea cu care a trăit, având întotdeauna o legătură strânsă cu Dumnezeu. Este o chemare de a te lăsa ghidat de faptele sale, care rămân pildă în viețile creștinilor. La sfârșitul rugăciunii, credincioșii cer ajutorul lui Dumnezeu pentru a fi sprijiniți de harul purtător al acestei sfinte personalități, pentru a alunga bolile și problemele din viețile lor.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!