• Home
  • Prima
  • Europa politică se clatină din temelii. Slovacia și-a ales președinte o necunoscută

Europa politică se clatină din temelii. Slovacia și-a ales președinte o necunoscută

caputova 1

 Zuzana Caputova, avocat cvasinecunosut, în vârstă  de 45 de ani, despre care se ştia doar că este activist anticorupţie, a obţinut 58 la sută din voturi în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Slovacia. E prima femeie-preşedinte al acestei ţări. Singurul detaliu ştiut despre viaţa ei este că luptă împotriva corupţiei, a hoţilor care au măcinat ţara ei, că este o femeie cinstită care-şi iubeşte patria.

Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene, diplomat cu studii la Moscova, trecut bine prin malaxorul vieţii politice, dat drept căştigător în mai toate sondajele, a obţinut doar 42 la sută din sufragii.

„Sunt fericită nu doar datorită rezultatului, dar mai ales pentru că a fost posibil să nu cedăm populismului. Să spunem adevărul şi să atragem atenţia fără un vocabular agresiv. S-a văzut întâi la alegerile locale, s-a confirmat la alegerile prezidenţiale şi cred că alegerile europene vor arăta acelaşi lucru”, a declarat Zuzana Caputova – preşedintele ales al Slovaciei, după anunţarea rezultatului.

Adversarul său şi-a recunoscut înfrângerea. „I-am telefonat d-nei Caputova ca să o felicit pentru victorie. I-am trimis un buchet de flori pentru că prima femeie preşedinte al Slovaciei merită un buchet”, a declarat Maros Sefcovic.

Corupţia şi lupta împotriva hoţiei pare a fi subiectul care macină estul european, încăput pe mâna descendenţilor comunişti, acoperiţi de un naţionalism care le permite să fure şi să decidă.

C. Zamfir, AMPress

Parteneri