• Home
  • Știri
  • Expert în comerțul cu cereale: „Ne așteptăm la ce este mai rău dacă celelalte țări își mențin restricțiile pentru cerealele ucrainene și România nu face nimic”

Expert în comerțul cu cereale: „Ne așteptăm la ce este mai rău dacă celelalte țări își mențin restricțiile pentru cerealele ucrainene și România nu face nimic”

export cereale

Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale, a declarat la postul B1TV, că dacă România nu ia nicio măsură împotriva importurilor de cereale ucrainene, în timp ce celelalte state își mențin restricțiile fermierii vor fi și mai mult afectați de fluxurile de cereale.

„Am fi extrem de afectați.25% din exportul total al Ucrainei a traversat prin România. Din liniile de solidaritate , Cele prin Polonia, Cehia și statele enumerate, prin România au fost transportate peste 30 de milioane de tone , asta înseamnă un 47-48% din total. România va deveni fluviu pentru fluxurile ucrainene în acest moment dacă celelalte țări își mențin restricția. Cea mai ieftină rută este prin România și nu prin altă parte. Ne așteptăm la ce este mai rău dacă celelalte țări își mențin poziția și noi nu facem nimic”, a spus Gheorghe, potrivit b1tv.ro.

Acesta a explicat că România este cea mai ieftină rută pentru cerealele ucrainene și că situația ar putea deveni dramatică dacă va fi închis de către Rusia coridorul cerealelor mediat de ONU:

„În România dacă vine în Constanța și se urcă pe navă nu se mai oprește la acea inspecție de la Istanbul. Rusia șicanează destul de mult și acel coridor eu îl văd deja că se închide în data de 18 mai. Jumătate din fluxul ucrainean de export vine prin Europa și din acea jumătate, jumătatea jumătății cum s-ar spune, vine prin România. Ne așteptăm la volume foarte foarte mari pentru că stăm cu mâinile încrucișate. Toleranța față de fluxurile ucrainene, de fluxurile logistice care vin și câștigă teren la noi în țară”.

Parteneri