Expert în sănătate publică: „La jumătatea lunii martie, în România, tulpina britanică va deveni majoritară”

Tulpina din Marea Britanie a virusului SARS-CoV-2, este mai competitivă, mai „lipicioasă”, și va lua curând și la noi locul celeilalte tulpini, infectând oamenii. Cel mai probabil, la mijlocul lunii martie, tulpina britanică va deveni majoritară în România, estimează Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică.

Profesorul de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca spune că la nivel mondial, experții deja încep să nu mai discute atât despre tulpina britanică, ci despre tulpini mixate între cele din Marea Britanie, Africa de Sud, Brazilia.

„În prezent există 4.000 de variante de tulpini care circulă în populație. Cele mai îngrijorătoare din cauza infecțiozității și a numărul mai mare de mutații care au apărut brusc au fost cele din Marea Britanie, Africa de Sud, Brazilia și acum din California, unde este o tulpină nouă”, a explicat, într-un interviu pentru Republica.ro, Răzvan Cherecheș.

Distribuie prietenilor

România nu are capacitatea de a secvenția toate cazurile găsite pozitiv la Covid, așa cum face Danemarca. În Irlanda și Marea Britanie, numerele de cazuri au crescut exponențial, și abia după măsuri extrem de dure autoritățile au reușit să limiteze explozia de infectări cu tulpina britanică. Portugalia nu reușește să reducă creșterea exponențială. Doar din Israel, o țară cu o populație mai mică de 9 milioane de locuitori, care vaccinează masiv, vin vești mai bune, înregistrându-se o scădere a numărului de cazuri noi și a spitalizărilor în ultimele trei săptămâni.

Vestea bună este că vaccinul produs de companiile Pfizer și BionTech neutralizează tulpinile SARS-CoV-2 din Marea Britanie şi în Africa de Sud, potrivit unui studiu publicat recent în Nature.

Mai mult aici