• Home
  • Știri
  • Fenomen astronomic rar: 5 planete se aliniază pe cer luna aceasta și pot fi observate de oriunde pe Pământ

Fenomen astronomic rar: 5 planete se aliniază pe cer luna aceasta și pot fi observate de oriunde pe Pământ

planete

Începând din acest weekend, pe cerul nopții poate fi văzută o aliniere rară de planete. Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn se vor alinia în ordinea distanței lor față de Soare, relatează CNN, potrivit digi24.ro.

Acest fenomen rar a avut loc ultima dată în decembrie 2004. Anul acesta, distanța dintre Mercur și Saturn va fi mai mică, potrivit Sky & Telescope.

Dacă vreți să vedeți această aliniere de planete, aveți nevoie de un binoclu și de cer senin spre est. Mercur poate fi văzut încă de la începutul lunii, dar va deveni în zilele următoare mai strălucitor și mai ușor de observat, spune Diana Hannikainen, editor la Sky & Telescope.

Restul planetelor ar trebui să fie vizibile cu ochiul liber, câtă vreme cerul e senin, a adăugat ea.
Cel mai bun moment pentru a vedea cele cinci planete aliniate este într-un interval de 30 de minute înainte de răsăritul Soarelui.

Hannikainen, care locuiește în Boston, a călătorit până pe plaja Oceanului Atlantic pentru a vedea mai bine fenomenul astronomic.

„Voi fi acolo cu binoclul meu, privind spre est și sud-est și sperând să fie cer senin”, a spus Hannikainen.
Dar nu este nevoie să plecați de acasă pentru a vedea fenomenul, deoarece acesta va fi vizibil pe tot globul. Observatorii din emisfera nordică pot vedea planetele de la orizontul de la est la sud-est, în timp ce cei din emisfera sudică ar trebui să privească de-a lungul orizontului de la est la nord-est.

„Pe tot parcursul lunii iunie, când aveți o dimineață senină, ieșiți și bucurați-vă de priveliștea aceasta”, a spus Hannikainen.

Următoarea aliniere a celor 5 planete va avea loc abia în 2040.

Parteneri